Pyszne paszteciki z pieczarkami

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-07-05
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Pyszne paszteciki z pieczarkami
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Pyszne paszteciki z pieczarkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pyszne paszteciki z pieczarkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pyszne paszteciki z pieczarkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pyszne paszteciki z pieczarkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pyszne paszteciki z pieczarkami

Składniki:

Przygotowanie:

farsz:
ścieram pieczarki na tarce daję do rondla (z łyżką oliwy) + cebulka duszę do odparowania wody + przyprawy (pieprz, wegeta)
jeżeli daję kapustę to kroję ja drobno i gotuję osobno w garnku potem odlewam wode i dodaję do uduszonych pieczarek, przyprawiam według uznania.

ciasto:
do miski daję mąkę z solą do której dodaje kostkę (200g-250g)) margaryny lub smalcu drobno posiakaną. W szklance rozrabiam kefir/jogurt z drożdzami dodaję łyżeczkę cukru - nie czekamy aż drożdże urosną.
Mieszam i wyrabiam wszystko do konsystencji cista dość miękkiego (musi się dać wałkować) w razie potrzeby dodaje trochę kefiru lub mąki.
Nie trzeba ciasta dawać do wyrośnięcia od razu formujemy i pieczemy paszteciki!!!

formuję długie wałeczki które rozwałkowuję na środek daję farsz zawijam z dwóch stron i odwracam stroną łaczenia na spód, górę smaruję białkiem i posypuję np. kminkiem, czarnuszką lub ziołami

piekę w piekarniku nagrzanym do 180-190st ok.15-20 minut (w zależności od wielkości pasztecików) do zarumienienia

Te paszteciki to świetna przekaska na gorąco i na zimno, podaję je do barszczu lub zupy cebulowej na obiad lub na przyjęciu :))
te z pieczarkami to tylko jedna wersja można je zrobić np. z mięsem mielonym, gotowanym itp...
świetnie przechowują się w lodówce i w zamrażarce, po wyjęciu/rozmrożeniu wystarczy skropić wodą i odgrzać w piecyku - nie tracą na walorach smakowych:))

smacznego:))

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • marlena_m, 2010-07-05 13:42:40
    marlena_m
    1
    Ja robię troszkę inne ciasto,ale generalnie podobnie.
    To jest wyśmienite i mi kojarzy się z Wigilią Zdecydowanie za rzadko je robię . Narobiłaś mi smaka i chyba na dniach też je zrobię .
  • Smynio, 2010-07-05 17:08:50
    Smynio
    4
    Wreszcie ciasto drożdżowe, które nie musi rosnąć coś dla mnie :P nadzienie bombowe, przepis ciekawy a zdjęcia takie, że aż ślinka cieknie
  • brzydula_81, 2010-07-05 17:18:02
    brzydula_81
    2
    bardzo ciekawe paszteciki ciasto wyglada na puszyste i jest szybkie w wykonaniu. sam farsz to dla mnie originalna mieszanka smakowa-u mnie pieczarki w farszach sa zawsze w towarzystwie zwyklej kapusty, ale calosc brzmi znakomicie....uwielbiam paszteciki w tym stylu-musze sprobowac Twoje. przepis bardzo przejrzysty .
    do ulubionych
  • iceflower, 2010-07-06 21:10:37
    iceflower
    Przepis wygląda na fajny, nigdy nie robiłam sama pasztecików ale chyba czas spróbować myślę, że do barszczu będą idealne. Jak wypróbuję przepis, na pewno zrecenzuję.
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-24 13:45:22
    ewelline
    1
    bardzo fajny przepis uwielbiam pieczarkowe nadzienia i kapuściane dodaje do ulubionych
  • klaudens, 2011-10-05 23:27:45
    klaudens
    1
    wyglądają tak pysznie
  • Gosienka1707, 2011-11-12 17:29:30
    Gosienka1707
    1
    Paszteciki są przepyszne! Robiłam już raz, dziś na kolację znów zamierzam. Myślę, że będą również idealnie pasowały na Wigilię- na pewno zrobię !
  • cranberriess, 2011-12-20 17:37:59
    cranberriess
    1
    Idealne,przepyszne,doslow nie REWELACJA!!! Ciasto wychodzi idealne,nadzienie dopelnia calosci. Poza tym dosyc szybkie w przygotowaniu(mam na mysli ciacho). Na wigilie zrobie tylko z pieczarkami.
  • dooro, 2012-06-16 18:28:17
    dooro
    1
    Wyszły suuper, ciasto lekko słodkie bardzo dobrze komponowało się ze smakiem farszu.
    Zrobiłam jednak mniej farszu i resztę pasztecików zrobiłam...... po prostu z jabłkiem i cynamonem, również bardzo dobrze smakowały.
    Polecam )
  • cyvetta, 2012-11-14 19:31:22
    cyvetta
    0
    Łatwe w przygotowaniu. Robiłam wersję bez pieczarek z grzybem, który gdzieś mi sie tam zaplątał w lodówce Trochę zmodyfikowałam bo dodałam rozpuszczoną margarynę. Ciasto takie maślane...liczyłam na bardziej bułeczkowe ale jestem zadowolona. No i moje piekły sie dłużej...chyba były większe od tych autorki
  • bialawera, 2013-02-14 19:42:52
    bialawera
    0
    super przepis, przede wszystkim szybki i łatwy do wykonania
    a paszteciki palce lizać

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe