tarta z marcepanem lub migdałami

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-07-06
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! tarta z marcepanem lub migdałami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! tarta z marcepanem lub migdałami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! tarta z marcepanem lub migdałami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! tarta z marcepanem lub migdałami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! tarta z marcepanem lub migdałami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! tarta z marcepanem lub migdałami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! tarta z marcepanem lub migdałami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! tarta z marcepanem lub migdałami

Składniki:

  • mąka pszenna [1 szklanka] (ciasto)
  • masło [100 g] (ciasto)
  • cukier puder [3 łyżki] (ciasto)
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (ciasto)
  • cukier waniliowy [1 łyżeczka] (ciasto)
  • żółtko z jajka [3 szt.] (ciasto)
  • masło [150 g] (nadzienie)
  • cukier [0.75 szklanki] (nadzienie)
  • jajka [3 szt.] (nadzienie)
  • mąka pszenna [3 łyżki] (nadzienie)
  • migdały [100 g] (lub wiecej, zamiennie marcepan-nadzienie)
  • czekolada mleczna [1 ] (tabliczka lub pol na pol z deserowa-czekolada)
  • mleko [2 łyżki] (czekolada)
  • masło [1 łyżeczka] (czekolada)
  • mleko [350 ml] (masa budyniowa)
  • żółtko z jajka [3 szt.] (masa budyniowa)
  • mąka pszenna [1 łyżka] (masa budyniowa)
  • mąka ziemniaczana [1 łyżka] (masa budyniowa)
  • śmietana kremówka [250 ml] (masa bydyniowa)
  • cukier [1 łyżka] (masa bydyniowa)
  • truskawki (do dekoracji)
  • dżem [3 łyżki] (do dekoracji)

Przygotowanie:

Ciasto kruche:

Wszystko razem zagniatam (uzywam kasi zamiast masla), zawijam w folie aluminiowa i wstawiam do lodowki lub zamrazalnika na ok 15min (wlasciwie na czas przygotowania masy marcepanowej lub migdalowej)

Nadzienie marcepanowe (lub migdalowe):

Maslo, cukier i marcepan (lub zmielone albo platki migdalow) mieszam razem (mozna utrzec mikserem), dodaje zoltka. Nastepnie dodaje na przemian ubite za sztywno bialka i make.

Forme smaruje maslem i wysypuje krupczatka (albo tarta bulka, czasem zwykla maka;) Wyciagam ciasto z lodowki, walkuje i wylepiam forme. Robie widelcem dziurki w ciescie. Wstawiam do piekarnika (200 C) na ok 5-7 minut, po tym czasie wykladam na ciasto mase marcepanowa (migdalowa) i ponownie wstawiam do piekarnika.
Laczny czas pieczenia to ok 20 minut. Sprawdzamy oczywiscie patyczkiem czy juz wystarczy.

Czekolada:

Tabliczke czekolady (mleczna lub deserowa, najlepiej pol na pol) czastkuje i wrzucam do woreczka foliowego, zalewam wrzatkiem. Gdy sie rozpusci wlewam 2 lyzki mleka i lyzeczke masla (kasia). Mieszam dokladnie w woreczku. Czekolade wylewam na przestudzony placek.

Budyn:

Zoltka rozbeltuje, dodaje 100ml mleka, make ziemniaczana i pszenna. Pozostale mleko gotuje z cukrem, wlewam mase zoltkowa i dokladnie mieszam. Calosc studze.
100g masla (kasia) ucieram, dodaje budyn. Ubijam smietane 38% i mieszam z masa budyniowa. Margaryne mozna pominac ale mi sie wydaje, ze dobrze wplywa na konsystencje kremu.

Mase budyniowa wykladam na czekolade.

Na wierzchu ukladam polowki dorodnych truskawek.

Dzem (trzy lyzki lub wiecej) podgrzewam w garnuszku, nastepnie przeciskam przez sito. Powstalym zelem smaruje truskawki i delikatnie krem. Mysle, ze warto rozpuscic lyzeczke zelatyny w wodzie a potem dodac do podgrzewanego dzemu. Wszystko zalezy jaki dzem mamy (musi byc bardziej zelowy) lub zamiennie stosujemy zel owocowy. Ostatecznie mozna uzyc galaretki owocowej ale rozpuszczonej w mniejszej ilosci wody. Nie pisze dokladnie, bo tej opcji jeszcze nie probowalam.

SMACZNEGO !!!

• ciasto do tarty mozna stosowac z wlasnego wyprobowanego przepisu
• poszczegolne warstwy mozna stosowac lub pomijac, zachecam do eksperymentow
• czekolade polecam mieszac deserowa i mleczna pol na pol i pamietac o dodaniu mleka i margaryny
• ja zrobilam wersje z masa migdalowa
• nie mam pojecia ile to cudo kosztuje, dlatego podaje 50PLN
• forma 28 cm
• z pozostalego bialka robie bezy ;)
• trudno mi tez podac czas, bo troche czasu schodzi zanim poszczegolne warstwy ostygna ;)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • vild, 2010-07-06 14:58:10
    vild
    ufff to chyba najdluzszy przepis jaki wstawilam!!!
    sprawdzam czy czegos nie pominelam ale jakby co to pytajcie
    Komentarz
  • lentilka, 2010-07-06 22:30:50
    lentilka
    0
    Wygląda pysznie zrobię przy najbliższej okazji, na razie dodaje do ulubionych
  • ewelline, 2010-07-17 06:21:35
    ewelline
    4
    no duży przepis ale sympatycznie brzmi i wygląda! ja się właśnie zastanawiałam ostatnio do czego by tu dać marcepan, który leży i czeka aż się po niego skusze i to jest pomysł !

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe