Makaron ryżowy z kurczakiem i krewetkami

autor: , kategoria: makarony, kuchnia chińska / wietnamska , dodano: 2010-07-06
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Makaron ryżowy z kurczakiem i krewetkami
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Makaron ryżowy z kurczakiem i krewetkami
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Makaron ryżowy z kurczakiem i krewetkami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Makaron ryżowy z kurczakiem i krewetkami
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Makaron ryżowy z kurczakiem i krewetkami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Makaron ryżowy z kurczakiem i krewetkami

Składniki:

Przygotowanie:

makaron:
przygotować według przepisu na opakowaniu

sos:
do chłodnego bulionu dodać 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki octu+ 2 łyżeczki sosu sojowego

mięso:
mięso pokrojone w paseczki zamarynować w sosie sojowym (2 łyżki) + 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej + 2 łyżki octu + 2 łyżki oleju (minimum 30 minut)

warzywa pokroić w cieńkie słupki

na patelnię dać 2 łyżki oliwy wrzucić posiekany czosnek, imbir, cebulkę, dorzucić mięsko i krewetki podsmażyć, odłożyć.

wlać znowu 2 łyżki oliwy i wrzucić warzywa podsmażyć i wlać troszkę wody poddusić pod przykryciem aż zmiękną, dodać kurczaka z krewetkami wlać sos, dusić chwilkę razem.
doprawić chili, przyprawą 5 smaków, sosem sojowym, jak sos jest za gęsty to podlac wodą jak za rzadki dodać wody z łyżeczką skrobii kukurydzianej

podawac na makaronie lub ryżu:)

wersję warzyw można zmieniać według uznania (papryki kolorowe, chili itp...)

skrobie kukurydzianą kupuję w sklepie ze zdrową żywnością ( jednak nadaje specyficzny smak i konsystencję daniom chińskim:)


smacznego:))

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • macc2000, 2010-08-11 23:24:48
    macc2000
    0
    Zrobilem z delikatna modyfikacja (+ dwa razy wieksza objetosc, a - kurczak, bo nie jadam miesa).
    Pyyyyyyycha... szczegolnie dzieki swiezemu imbirowi, rewelacyjnym krewetkom i wietnamskiemu czosnkowi (niestety polskim daleko do tego azjatyckiego aromatu). Chinsko-wietnamska hurtownia pod domem do skarbnica swiezych smakolykow (skrobie i wietnamska fasolke szparagowa tez mieli na stanie). Polecam ten przepis!
  • mariome, 2013-09-02 15:28:44
    mariome
    0
    nie dodałam skrobi, ale oprócz tego to danie łatwe, szybkie i bardzo smaczne, zwłaszcza z makaronem ryżowym

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe