Brioszki

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe , dodano: 2010-07-06
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Brioszki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Brioszki

Składniki:

Przygotowanie:

2 łyżki suchych drożdży instant mieszamy razem z wodą.
Czekamy 15 min.
Natępnie do przesianej maki dodajemy rozstwór z drożdży, cukier, sól i 3 jajka, ( temperatura pokojowa) po dokładnym wymieszaniu dodajemy kolejne 2. Do powstałego ciasta stopniowo dodajemy b. miękkie masło.

Ciasto odkładamy, przykryte folią na 2 godziny.

Następnie formujemy kulki wkładając do środka dzem lub owoce.
Bułeczki/ciasto pieczemy ok. 20 min w temp. 170
Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • AgaZ, 2010-07-07 07:26:35
    AgaZ
    Taki przepis od razu kojarzy mi się z pięknym zapachem i podwieczorkiem u babci.
    Mam pytanko, czy można wykorzystać świeże drożdże? Jeśli tak, to ile?
    Na pewno zrobię i wtedy ocenię.
    Komentarz
  • Ann1212, 2010-07-07 08:35:40
    Ann1212
    Tak. Jak Najbardzej mozna użyć świeżych drożdży.
    Nie jestm pewna ile. ( pół lub cała kostka)
    Może pomoże jak dodam że ilość drożdży instatnt których używam jest na ok. 500g. mąki.
    Ja zawsze używam suchych dorożdży więc polecam
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem