Zapiekane kalafiory lub brokuły

autor: , kategoria: zapiekanki , dodano: 2009-11-18
  • Zapiekane kalafiory lub brokuły

Składniki:

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Różyczki kalafiora lub brokuła (mrożonych nie rozmrażać) wrzucić na patelnię, zalać kilkoma (3–4) łyżkami osolonej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż lekko zmiękną. Odkryć, odparować. Śmietankę ubić, dodać do niej, wciąż ubijając, żółtka. Białka ubić na sztywno, po czym pianę delikatnie domieszać do masy wraz z połową żółtego sera i wszystkimi przyprawami. Wylać na warzywa przełożone do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Posypać je z wierzchu pozostałym serem. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Spodem do tej potrawy mogą być podsmażone wcześniej plasterki ziemniaków.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • beata_1988, 2009-12-17 09:33:14
    beata_1988
    pychota troszkę zmodyfikowałam przepis: ja osobiście wolę wersję ze świeżym kalafiorkiem plus kilka różyczek brokuła żeby było kolorowo. to tego zamiast kremówki śmietany daje zwykłą 18% do zup wymieszaną z jajkami, przyprawami i startym serem, żeby było mniej kalorycznie.

    Uwielbiam zapiekanki jarzynowe, a ta szczególnie przypadłą mi do gustu polecam

    Komentarz
  • pagka, 2010-05-11 12:23:48
    pagka
    1
    Bardzo lubię zapiekany kalafior z serem Tylko, że ja używam świeżego, który wcześniej zawsze podgotuję. Myślę, że na zimę wersja mrożona też się sprawdzi
  • kingkong, 2011-01-21 14:16:52
    kingkong
    1
    bardzo dobre, dałam 2szklanki śmietany, a i tak było jej zbyt dużo i zapiekanka była wodnita... Następnym razem dam maksimum 1,5. Bardzo fajny przepis z wyjątkiem ilości tej śmietanki

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe