Kruche ciasto z czereśniami i czerwona porzeczką

  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kruche ciasto z czereśniami i czerwona porzeczką
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kruche ciasto z czereśniami i czerwona porzeczką

Składniki:

Przygotowanie:

1. Urobić kruche ciasto: szerokim nożem posiekaj mąkę z zimnym masłem, zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia.

2. Ciasto podziel na 2 części (podział 3/5 do 2/5 - większa porcja na dno blachy) obydwie dałam do zamrażalnika. W tym czasie pozbyłam się pestek z czereśni, a wtedy jedną rozwałkowałam i wyłóżyłam blachę (33 na 22 czy jakoś tak z wymiarami).

3. Podpiekłam spód w piekarniku w 180 stopniach ok 8-10 minut. Wcześniej nakłuwając ciasto widelcem.

4. W tym czasie ubiłam pianę z odrobiną soli z białek. Gdy była sztywna, dodałam cukier, a na koniec kisiel wiśniowy.

5. Następnie wyjęłam ciasto z piekarnika, posypałam bułką tartą (która wsiąknie sok z owoców). I na to owoce wcześniej umyte. Czereśnie, a pomiędzy czerwona porzeczka. Na to różowa piana z białek. A na pianę starte ciasto z zamrażalnika.

No i ciasto do piekarnika na 40 minut w temperaturze 160 stopni :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • KITKA_23, 2015-07-08 12:32:11
    KITKA_23
    2
    Bardzo ciekawy przepis - dzisiaj po południu wypróbuję Zapowiada się smaczny deserek

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe