Pizza ze szprotkami

autor: , kategoria: pizze, kuchnia włoska , dodano: 2009-11-18
  • Pizza ze szprotkami

Składniki:

  • mąka [40 dag]
  • drożdże [2 dag]
  • szprotki w oleju [1 szt.] (puszka szprotek podwędzanych)
  • oliwki [20 szt.] (czarnych bez pestek)
  • cebula czerwona [1 szt.]
  • ser mozzarella [20 dag]
  • pomidory [40 dag] (puszka pomidorów w zalewie)
  • olej [1 łyżka]
  • czosnek [1 szt.] (1 ząbek)
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę z odrobiną oleju i drożdżami rozpuszczonymi w szklance letniej wody, zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i pozostawić na 2 godz. w temperaturze pokojowej. W tym czasie szprotki osączyć, oliwki i cebulę pokroić na plasterki, cebulę podzielić na pierścienie. Ciasto posmarować sosem (przepis niżej), ułożyć na nim szprotki, oliwki i cebulę, posypać mozzarellą. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Sos: czosnek oczyścić, przekroić na pół, podsmażyć na oleju, wyjąć. Do zaromatyzowanego oleju włożyć pomidory i wsypać zioła, dusić, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić pieprzem i solą.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Jak przytyć? Krótkie wideo z poradami

Komentarze

  • ewelline, 2010-07-26 18:29:00
    ewelline
    mam w starej książce kucharskiej przepis na pizze ze szprotkami, j abym tego do ust nie włożyła!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką
  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)