Pizza ze szprotkami

autor: , kategoria: pizze, kuchnia włoska , dodano: 2009-11-18
  • Pizza ze szprotkami

Składniki:

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę z odrobiną oleju i drożdżami rozpuszczonymi w szklance letniej wody, zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i pozostawić na 2 godz. w temperaturze pokojowej. W tym czasie szprotki osączyć, oliwki i cebulę pokroić na plasterki, cebulę podzielić na pierścienie. Ciasto posmarować sosem (przepis niżej), ułożyć na nim szprotki, oliwki i cebulę, posypać mozzarellą. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Sos: czosnek oczyścić, przekroić na pół, podsmażyć na oleju, wyjąć. Do zaromatyzowanego oleju włożyć pomidory i wsypać zioła, dusić, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić pieprzem i solą.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • ewelline, 2010-07-26 18:29:00
    ewelline
    mam w starej książce kucharskiej przepis na pizze ze szprotkami, j abym tego do ust nie włożyła!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem