placki ziemniaczane(na ostro)

autor: , kategoria: placki, kuchnia polska , dodano: 2010-07-08
  • placki ziemniaczane(na ostro)

Składniki:

  • ziemniaki [1.5 kg]
  • mąka pszenna [4 łyżki]
  • mąka ziemniaczana [2 łyżki]
  • jajka [1 szt.]
  • majeranek [2 szczypty]
  • przyprawa warzywna [3 łyżki]
  • pieprz czarny [3 szczypty]
  • papryka (przyprawa) [2 szczypty]
  • olej słonecznikowy [3 łyżki]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]

Przygotowanie:

ziemniaki zetrzec na tarce lub robocie, odsączyc wode, dodac mąke ziemniaczaną, mąkę zwykłą(tutaj wedle uznania zeby uzyskana masa nie była ani za rzadka ani za gęsta, dodac jajko (mozna nie dodawac wcale albo 1, ja dodaje dwa dzieki temu placki są bardziej puszyste),łezeczke proszku do pieczenia, pieprz,vegete(zamiast soli),majeranek - przyprawy wedle uznania, im wiecej pieprzu tym ostrzejsze będą placki(mozna tez dodac papryke czerwoną ostrą)

wszystko mieszamy ze sobą

rozgrzewamy olej na patelni, łyżką nakładany masę ziemniaczaną (grubo im grubiej tym bardziej są puszyste), formujemy placka,smazymy

podawac mozna same lub ze smietaną lub z warzywami(np. ja podaję z "warzywami na patelnie")

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: babeczki z malinami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką