placki ziemniaczane(na ostro)

autor: , kategoria: placki, kuchnia polska , dodano: 2010-07-08
  • placki ziemniaczane(na ostro)

Składniki:

Przygotowanie:

ziemniaki zetrzec na tarce lub robocie, odsączyc wode, dodac mąke ziemniaczaną, mąkę zwykłą(tutaj wedle uznania zeby uzyskana masa nie była ani za rzadka ani za gęsta, dodac jajko (mozna nie dodawac wcale albo 1, ja dodaje dwa dzieki temu placki są bardziej puszyste),łezeczke proszku do pieczenia, pieprz,vegete(zamiast soli),majeranek - przyprawy wedle uznania, im wiecej pieprzu tym ostrzejsze będą placki(mozna tez dodac papryke czerwoną ostrą)

wszystko mieszamy ze sobą

rozgrzewamy olej na patelni, łyżką nakładany masę ziemniaczaną (grubo im grubiej tym bardziej są puszyste), formujemy placka,smazymy

podawac mozna same lub ze smietaną lub z warzywami(np. ja podaję z "warzywami na patelnie")

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe