Bułeczki pełnoziarniste z .....parówką

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2010-07-09
  • Mniam: 17
    Mniam zdjęcie! Bułeczki pełnoziarniste z .....parówką
    Mniam: 17
    Mniam zdjęcie! Bułeczki pełnoziarniste z .....parówką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki pełnoziarniste z .....parówką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki pełnoziarniste z .....parówką
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Bułeczki pełnoziarniste z .....parówką
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Bułeczki pełnoziarniste z .....parówką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki pełnoziarniste z .....parówką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki pełnoziarniste z .....parówką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki pełnoziarniste z .....parówką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki pełnoziarniste z .....parówką

Składniki:

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzać tak, aby było ciepłe, ale nie za gorące, bo będziemy w nim rozrabiać drożdże.

JAK BĘDZIE ZBYT CIEPŁE TO DROŻDŻE UMRĄ I NIE UROŚNIE NAM CIASTO !!

Do wysokiego naczynia wlewam 100 ml mleka i podgrzewam w mikrofali.
Dodaję szczyptę cukru, aby drożdże lepiej rosły. Wkruszam drożdże i mieszam, aż całość się ze sobą połączy.
Do miseczki (najlepiej metalowej, bo dłużej trzyma ciepło) nalać bardzo ciepłej wody i włożyć do niej nasze naczynie z mlekiem i drożdżami.
Wyrośnięcie drożdży zajmuje mi mniej więcej 10 min.

Obie mąki mieszam ze sobą.
Dodaję soli.
Dodaję miękkie masło / margarynę.
Dodaję nasze drożdże wyrośnięte.
Całość zagniatam trochę.
Dodaję reszte mleka i zagniatam dalej,aż całość się połączy.

* w razie potrzeby podsypać mąką pszenną lub podlać wodą,ale to zależy od konsystencji

Robię kulkę i odstawiam w ciepłe miejsce na 40 min do wyrośnięcia pod ściereczką.


Po tym czasie posypuję blat maką i rozwałkowuje ciasto na blacie w miarę cienko w kształcie kwadratu.
Dzielę na 8 części.
Każdą część smaruję przecierem lub keczupem, jak kto woli.
Parówki dzielę na pół i po 2 części układam na kwadraciku wysmarowanym keczupem.
Zawijam najwpier lewą stonę, potem prawą, górę i dół.

* można dodać też ulubione zioła np.oregano lub ser
* można zamiast parówek pokroić szynkę i ser w kawałki
lub dodać pieczarki z cebulką.

Bułeczki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w nagrznym piekarniku do 210C termoobieg ok 15 min.
Ja radzę sprawdzać potym czasie czy ciasto jeszcze surowe nie jest,bo czas pieczenia zależy od np. grubości ciasta, sposobu zawijnia czy też mocy piecyka.


Bułeczki idealnie nadają się w podróż. Sama przetestowałam. Można się nimi super najeść. Ja polecam z parówkami lub z pieczarkami z cebulką :). Bułeczki można jeść na ciepło,jak i na zimno.
Robiąc z pieczarkami i cebulką trzeba pamiętać, by dobrze odsączyć frsz z tłuszczu i wody zanim się go nałoży na ciasto.


* a jak ktoś ma maszynę do robienia chleba to może śmiało zrobić w niej ciasto na opcji wyrastanie :). Ułatwia to życie baaardzo.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • dodaja, 2010-07-09 14:07:29
    dodaja
    2
    Wyglądają pysznie Parówki można zamienić na to co kto lubi. Super pomysł. Wielkie brawa za własny przepis na bułeczki. Już czuję ich wyśmienity zapach snujący się po mieszkanku...
  • iizabelaa, 2010-07-10 12:31:50
    iizabelaa
    Pomysł super, ciekawa inspiracja, juz oprócz tych parówek widzę inne wypełniacze tego ciasta.
    Szkoda tylko, że za mnie leniuszek jest i raczej na codzień tego nie wykorzytam, ale na pewno jak kiedys gość na kolację zaproszę.
    Komentarz
  • plizie, 2010-07-12 16:32:58
    plizie
    świetny pomysł!!!
    muszę go wypróbować
    Komentarz
  • RanShen, 2010-07-13 11:25:40
    RanShen
    Ale świetny przepis!!!!! Normalnie dzisiaj to robię i to wszystkie wersje
    Pozdrawiam
    Komentarz
  • Lula1823, 2010-11-09 16:35:43
    Lula1823
    Nie wiem, jakoś mi nie posmakowało.... mimo, że lubię parówki
    Komentarz
  • As1234, 2012-02-23 09:58:58
    As1234
    ale ciekawy, niespotykany przepis! Parówki są ok, tylko muszą mieć atesty i certyfikaty. A teraz pojawiły się na rynku takie bez glutaminianu i fosforanów.
    Komentarz
  • DudiBoy, 2012-10-05 22:47:02
    DudiBoy
    Podobnie robię tzw "roll-dogi", oprócz parówki dodaję cebulkę, salami, boczek, pieczarki i tartą mozarellę a wszystko roluję w cieście.
    Komentarz
  • xkakusiax, 2013-10-29 12:39:57
    xkakusiax
    0
    Świetny pomysł! Trzeba jak najszybciej wypróbować!
  • tomekprusik, 2015-01-18 20:58:39
    tomekprusik
    wspaniałę, trzeba tylko pamiętać o parówkach dobrej jakości
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem