Jagodzianki Pysi

  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Jagodzianki Pysi
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Jagodzianki Pysi
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jagodzianki Pysi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jagodzianki Pysi
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jagodzianki Pysi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jagodzianki Pysi
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jagodzianki Pysi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jagodzianki Pysi
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jagodzianki Pysi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jagodzianki Pysi

Składniki:

  • drożdże [2 op.] (małe dwa opakowania sypkich drozdzy np Dr Otcer.)
  • mleko [250 ml]
  • margaryna [80 g] (polecam KASIE nieco więcej niż 1/4 kostki)
  • sól
  • jajka (rozbełtać z odrobiną mleka do posmarowania przed pieczeniem)
  • jagody [250 g] (ja miałam 0,5 kg ale prawie połowa została ;))
  • cukier [80 g] (do ciasta)
  • cukier [1 szklanka] (do nadzienia)
  • cukier waniliowy [1 op.] (do nadzienia)
  • mąka pszenna [500 g]

Przygotowanie:

Przepis już Wam znany ;) jeśli chodzi o ciasto...
( http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=2388 )

Nadzienie:

Jogody przebrać jeśli sami znbieraliście to nie musicie myć tylko przebrać.
Jeśli kupne polecam przepłukać delikatnie i osuszyć na sitku.

Do jagód dodać 1 szkl. cukru oraz 1 opakowanie cukru waniliowego. Wymieszać.

Ciasto :

Dla przypomnienia...


Do mąki dodać sypkie drożdze i szczyptę soli. Wymieszać...

Masło roztopić najlepiej w mikrofali i przestudzić.
Podgrzać mleko ja też w mikrofali bo szybciej, musi być letnie dodać cukier- połączyć.

Do suchej mieszanki dodać mleko i ostudzone masło....
Wyrobić dobrze ale lekko nie zagniatać zbyt długo ciasto ma być pulchne ;)
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. na ok 1h

Przygotowac blachę wyłożyć papierem do pieczenia...

Ciasto wyrobić ponownie...
I rozwałkować ciasto świetnie się formuje jest puszyste i nie lepkie.

Rozwałkujemy na ok 3-4mm nie za grubo i nie za cienko.
Wycinamy dużą szklanką jak na pierogi placki do środka dajemy nadzienie (cukier z jagodami i sklejamy jak pieroga :D ).

"grzbiet pieroga" dajemy na "plecy jagodzianki" i lekko formujemy kształt.

Kładziemy na blache z papierem ja piekłam 2 blachy.
Przed upieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem z łyżka mleka.

Ja robiłam dość małe jagodzianki dł. ok 5cm

Z podanej ilości wyszło mi 30 mini jagodzianek ;)



Piec w nagrzanym piekarniku 200-220ºC przez ok 10-15 minut. aż będa rumiane.

Jak ostygną posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier, ew. polać polewą z białej czekolady.

PS. Czas podany nie obejmuje rośnięcia ciasta i pieczenia ;)

SMACZNEGO!
Sezon jagodowy trwaaaaa :)))))))))))))))))

Ostatnie zdjęcie to moja kochana jagodzianka wcinająca jagodziankę :P

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • pysiamn, 2010-07-09 13:50:56
    pysiamn
    zapomniałam napisać ...że może wydawać się dużo cukru ,ale należy pamiętać, że jagody po upieczeniu stają się kwaśne
    Komentarz
  • kika171, 2010-07-09 15:03:37
    kika171
    1
    Aaaale mi ochoty narobiłaś na jagodzianki
    wiem co jutro będę robić
    co do jagód masz rację. Może jeszcze podpowiem, że aby bułeczki nie pękały do jagód można dosypać odrobinę bułki tartej.
    a na wierzchu preferuję kruszonkę
    nie mniej jednak przepis bardzo dokładny a zdj cudowne.
  • Mademoiselle_Pauline, 2010-07-09 18:56:24
    Mademoiselle_Pauline
    1
    Super !
    świeże, jeszcze ciepłe jagodzianki i aromatyczna kawa, czy można chcieć czegoś więcej ?
  • kropka75, 2010-07-10 20:57:08
    kropka75
    O matusiu, jakie piękne!!!

    Uwielbiam takie bułeczki, jeszcze ciepłe, z mleczkiem, pycha... Śliczne Ci wyszły. Fajny przepis. Dodaję do ulubionych.
    Komentarz
  • paprak, 2010-07-12 09:50:17
    paprak
    Pysiu czy ilosc maki taka jak w przepisie do ktorego jest odwolanie w nawiasie?
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-07-13 00:21:46
    pysiamn
    Papraczku nieeeee x 2 czyli 500g ....gdzieś mi to umknelo daję do moderatoraaaa
    Komentarz
  • skazana_na_bluesa, 2010-07-13 20:48:50
    skazana_na_bluesa
    cudnie wygladaja i pewnie rownie pysznie smakuja
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-16 18:54:01
    ewelline
    3
    Śliczne są te Twoje jagodzianki!!! uwielbiam !!! szczególnie jeszcze cieple oj na jagody muszę się wybrać
  • carmel_, 2010-07-20 00:46:07
    carmel_
    0
    Właśnie jakoś dużo cukru, ale widocznie tak musi być. Za samymi jagodami średnio przepadam, a naprawdę dobra jagodzianki ciężko dostać w sklepach
  • dzidzia_aim, 2010-08-17 13:44:03
    dzidzia_aim
    Po prostu pyszne
    Komentarz
  • iwka2002, 2010-08-26 14:21:17
    iwka2002
    ja w innej kwestii czekam na obiecane kiedyś przepisy na dania z parowara/u
    Jestem od 2 tygodni szczęśliwą posiadaczką tej machiny ,ale pomysłów brak. Czekam na Twoją pysiamn niekończącą się kulinarną pomysłowość.
    Komentarz
  • jelonk, 2010-11-22 21:11:32
    jelonk
    Przepis jest dobrze napisany, dodaję do ulubionych. Ładne zdjęcia, zwłaszcza ostatnie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe