palce lizac :)

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2010-07-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! palce lizac :)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! palce lizac :)
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! palce lizac :)
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! palce lizac :)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! palce lizac :)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! palce lizac :)
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! palce lizac :)
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! palce lizac :)

Składniki:

Przygotowanie:

na poczatek mala uwaga: poniewaz jest to propozycja z uzyciem surowych bialek polecam dla pewnosci bialka pasteryzowane!!

Kolejnosc przygotowania moze niektorych wprawic w oslupienie, ale ja wlasnie w takiej kolejnosci ten placek przyrzadzam

Gotowanie budyniu:
Mleko, zoltka i make razem mieszam bardzo dokladnie i gotuje budyn. Caly czas mieszam, zeby uzyskac gladka mase.
Odstawiam do ostudzenia (no wlasnie!! Czesto stygnie dosc dlugo)

Biszkopt:
Mikserem ubijam bialka na sztywna piane, powoli dodaje cukier, wylaczam mikser i dodaje make wymieszana z proszkiem do pieczenia (przesiane przez sito), powoli mieszam. Wlewam odrobine wody, znow mieszam a nastepnie wykladam do formy (okragla 26cm) wylozonej folia aluminiowa. Wstawiam do piecyka nagrzanego na ok. 160-180 C. Nie podaje dokladnej temperatury, bo kazdy piecyk jest inny. Pieke ok. 10-15 minut, sprawdzam patyczkiem i jesli ma juz ladny zlocisty kolor to wystawiam.

Zelatyna:
Dokladnie rozpuszczam zelatyne w pol szklanki goracej, przegotowanej wody i pozostawiam do ostudzenia.

Czekolada:
Margaryne roztapiam w garnuszku, dodaje kakao i cukier. Mieszam bardzo dokladnie. Pozostawiam do lekkiego przestygniecia (kontroluje, co chwile mieszajac), gdy lekko przestygnie dodaje rozbeltane jajko i mieszam. Wczesniej czesto czekolada sie rozdziela i mozna wpasc w panike ;) zupelnie niepotrzebnie, bo jajko powoduje, ze masa pieknie sie laczy i smacznie wyglada

Masa budyniowa:
Ucieram margaryne, dodaje cukier puder i po lyzce ostudzony (!!) budyn.
Mase wykladam na biszkopt i wstawiam do lodowki. Wykladam mase w taki sposob, aby powstala gorka, efekt bedzie po przekrojeniu

Biala masa:
Ubijam bialka na sztywno (mam wrazenie, ze pasteryzowane ubijaja sie szybciej), pod koniec dodaje cukier. Nastepnie stopniowo wlewam zelatyne. Po przyrzadzeniu od razu wylewam na krem. Mala uwaga co do zelatyny, wiadomo, ze sa rozne firmy i w roznym tempie tezeja. Ja uzywam dr.Oetker. Wiadomo gdyby sie rozlewala trzeba chwilke poczekac i nakladac warstwami.

Na koniec dekoruje czekolada

Smacznego!!

Jest to propozycja bardzo efektownego ciasta, ktore jako pierwsze znika na kazdej imprezie :)
Najlepiej smakuje, gdy chwilke postoi w temperaturze pokojowej :)

Acha! Pozostala czekolade (bo na pewno zostanie) odkladam do lodowki, nastepnym razem bedzie jak znalazl :)

• Biszkopt kazdy moze zrobic wg wlasnego sprawdzonego przepisu, wazne aby nie byl zbyt gruby (wysoki?)
• Budyn zaraz po ugotowaniu przekladam go do miski i pomagam mu wystygnac. Stawiam w chlodnym miejscu np. w oknie lub do naczynia z zimna woda i mieszam co chwile
• Podalam, ze uzywam pasteryzowanych bialek. Robie to, gdy nie mam jajek z pewnego zrodla, wiadomo, ze mozna sparzyc itd.
• A z pozostalych bialek robie np. kolorowe bezy :) to zajmuje przeciez tylko chwilke
• Czas (1,5godziny) podalam tyle ile zajmuje mi zrobienie go od A do Z, wiadomo, ze pozniej trzeba go schlodzic w lodowce
• Jezeli czekolada za mocno stezeje, to nalezy ja chwilke ogrzac do momentu, az uzyska znow srednio-plynna konsystencje

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Sensuel, 2010-07-13 23:18:34
    Sensuel
    4
    Muszę przyznać,że naprawdę PALCE LIZAĆ .Mężusiowi bardzo ciacho smakowało,mnie również.
    Vild...mnie najlepiej smakuje prosto z lodówki .
    Ale ciacho super.
    POLECAM
  • finezja000, 2010-07-14 01:32:28
    finezja000
    Mniam wygląda zachęcająco
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-15 00:47:09
    ewelline
    ja tylko spojrzałam i już PALCE LIZAĆ
    Komentarz
  • vild, 2010-08-02 15:08:33
    vild
    sensuel
    widac mezus wie co dobre
    z lodowki czy dopiero po chwili ... niewazne... nazwa mowi sama za siebie
    Komentarz
  • Apsik, 2010-08-19 09:45:11
    Apsik
    2
    Ciasto naprawdę pyszne, lekka chmurka z białek to idealne uwieńczenie pysznej masy budyniowej na biszkopcie. Pięknie się prezentuje i smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, polecam bardzo
  • vild, 2010-08-20 15:01:23
    vild
    "lekka chmurka z białek" ale pieknie to ujelas apsik
    dzieki i wciaz polecam
    Komentarz
  • Majkaa21, 2010-08-23 22:10:27
    Majkaa21
    przede wszystkim dziękuję za miłe słowa
    no 4 godz bo zanim się zrobi ciasto, potem do lodówki, potem to nawijanie i pieczenie, a to z 4 blachy wyjdą.. no ale może tobie pójdzie szybciej
    a śmietana 18%
    foremki poprzedniczka napisała że są na allegro niedrogo
    tymczasem pozdrawiam
    Komentarz
  • vild, 2010-08-23 22:35:50
    vild
    majkaa21
    dzieki za gwiazdki ale czy spojrzalas chociaz na moj przepis??
    co do twojego przepisu to odpisze tam gdzie trzeba
    Komentarz
  • koszatniczka320, 2010-08-23 23:04:14
    koszatniczka320
    majkaa21, to nie jest system "5 za 5", "gwiazdki za gwiazdki"... ;/ tu się recenzuje przepisy
    Komentarz
  • Majkaa21, 2010-08-24 13:21:55
    Majkaa21
    koszatniczka320
    heh bez komentarza.
    Komentarz
  • BabciaxD, 2010-08-31 21:16:37
    BabciaxD
    0
    Rzeczywiście palce lizać, bo szkoda każdego kawałka swietny przepis polecam... rzeczywiscie najlepsze prosto z lodówki ;D Pozdrawiam
  • beatraxx, 2010-12-22 11:50:31
    beatraxx
    dodaje do ulubionych, to będzie ciasto numer jeden na sylwestra u mnie. Już sam wygląd sprawia że sie zakochuje Notę dodam później pierw wypróbuje. Trzymajcie się cieplutko !
    Komentarz
  • sikoreczka111, 2011-06-04 19:23:33
    sikoreczka111
    właśnie wziełam się za to ciasto ... i średnio jestem zadowolona tj, jeszcze nie jadłam i nie wiem jak smakuje, ale miałam problemy z przepisem. Otóż niby umiem coś tam pichcić, ale jak robię coś pierwszy raz sztywno trzymam się przepisu ... i tak np. nie ma nic w trakcie robienia biszkoptu o żółtkach, no ale tego się można domyślić ... potem miałam problem z białą masą ...nic a nic mi nie chciała gęstnieć , musiałam dodać jeszcze 2x tyle żelatyny i wtedy zaczeło gęstnieć (zanim dodałam dodatkową dawkę żelatyny chciałam dawać warstwowo , ale to nie dało efektu bo nic nie gęstło -- nawet na łyżeczce odrobina tej masy włożona do lodówki nie zgęstła ) ... przez problemy z białą masą czekolada się całkowicie zastygła i jak ją lekko podgrzałam to znów się rozwarstwiła i duupa;/

    mam nadzieje, że chociaż będzie smakować ... bo tak apetycznie wygląda na zdjęciach ...
    Komentarz
  • vild, 2011-06-04 21:28:51
    vild
    oj przepraszam, ze zapomnialam o zoltkach, oczywiscie trzeba je wpakowac do ciasta zaraz po cukrze.
    przepis i skladniki bankowo sa wyprobowane, to ciasto jest standardem na wszelkie imprezy w mojej rodzinie
    napisalam uwagi przy bialej masie, ze czasem trzeba chwilke odczekac, jednak ta masa nie stwardnieje, bo to przeciez same bialka z cukrem...trafnie okreslila apsik, ze to jest "chmurka z bialek"
    sikoreczko, mam nadzieje, ze bedziesz zadowolona, daj znac czy smakowalo
    Komentarz
  • vild, 2011-11-13 13:13:18
    vild
    sikoreczko111
    wlasnie robie palce lizac i przypomnialo mi sie o twojej uwadze, znaczy problemach z masa bialkowa...pierwsze co mi przyszlo na mysl to czy oby na pewno dalas cukier do bialek, bo u mnie po dodaniu cukru automatycznie masa bialkowa gestnieje, powiem szczerze ze wlewajac zelatyne masa zaczela sie "przyjemnie ciagnac"...
    zalaczam fotke...nic sie nie leje...lezy jak ta lala
    aha zrobilam dokladnie z tej porcji, bo zdarza mi niekiedy "improwizowac", ale nigdy nie ma tragedii
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe