Muffinki pełnoziarniste jagodowo-cytrynowe

autor: , kategoria: ciasta ucierane, dieta Montignaca , dodano: 2010-07-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki pełnoziarniste jagodowo-cytrynowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki pełnoziarniste jagodowo-cytrynowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki pełnoziarniste jagodowo-cytrynowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki pełnoziarniste jagodowo-cytrynowe

Składniki:

Przygotowanie:

Ustawiamy piekarnik na 180 stopni, grzanie najlepiej góra-dół. W czasie jak piekarnik się nagrzewa, my przygotujemy ciasto na muffinki.

Jak to w przypadku muffinek bywa przygotowujemy dwie miski.
Do jednej wbijamy białka, wlewamy maślankę, sok z cytryny i otartą skórkę. Całość dobrze mieszamy.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sodę, sól i fruktozę. Mieszamy.

Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy (tylko tyle,żeby składniki się połączyły).
Wsypujemy jagody i jeszcze raz całość delikatnie mieszamy.

Zagłębienia w foremce do muffinek wypełniamy ciastem tak do 2/3 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.

Ja piekę w formie do muffinek wyłożonej papilotkami, ale jeśli ktoś nie jest na diecie może wysmarować foremkę tłuszczem. Te muffinki lubią się przyklejać do formy lub papilotek.

Z podanych proporcji wychodzi 12 sztuk.

To smaczny pomysł na śniadanko węglowe dla osób na MM.
Jeśli ktoś nie jest na diecie może zastąpić fruktozę cukrem.

    Śr. ocena: 4.25 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • carmel_, 2010-07-11 21:06:30
    carmel_
    wyglądają bardzo apetycznie
    Komentarz
  • viki1988, 2010-07-18 11:48:29
    viki1988
    Brzmi świetnie, i łatwo zrobić na pewno spróbuję
    Komentarz
  • plizie, 2010-08-23 20:42:37
    plizie
    koniecznie wypróbuje !
    Komentarz
  • anka_bunio, 2011-09-12 01:09:09
    anka_bunio
    1
    Muffinki smaczne, ale nie zjawiskowe. Może to moja wina, ale wyszły trochę za mało słodkie. W każdym razie ciekawe połączenie - jagody i cytrynka.
  • viki1988, 2012-06-08 18:17:06
    viki1988
    1
    Rychło w czas, ale zrobiłam w końcu te babeczki w związku z podejściem do diety MM, zamiast jagód dałam truskawki bo obecnie jagód chyba jeszcze nie ma - jak się okazało był to średni pomysł bo się po prostu rozwaliły na prawie-marmoladę podczas pieczenia i nie dały zbyt wyrazistego smaku, ale oczywiście to moja wina :P
    Natomiast jedyne do czego się przyczepię to za mała ilość soku z cytryny - moim zdaniem spokojnie można dać z całej cytryny, a nawet dwóch - ja robiłam z 1/2 przepisu a cytryny dałam ilość jak na całość, a i tak w efekcie końcowym jest praktycznie nie wyczuwalna
    Aczkolwiek poza tym uważam, że świetny przepis - wszystko ładnie wyrasta i w smaku jest też git

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem