Ogórki po meksykańsku

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2010-07-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ogórki po meksykańsku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ogórki po meksykańsku

Składniki:

Przygotowanie:

Ogórki umyć i pokroić w średnie krążki (bez obierania skórki). Posypać solą i zostawić tak na 6 godzin. Następnie odlać wodę. Czosnek wymieszać z chili i dodać do ogórków.
Olej zagotować i gorącym polać ogórki. Ocet+cukier zagotować, polać ogórki. Wszystko wymieszać i pozostawić na 12 godzin.

Następnie włożyć do słoików, zalać płynem, zakręcić i odstawić [najlepiej do piwnicy;)].

Najwcześniej otwieram po około 2 tygodniach, ale wskazana dłuższa wstrzemięźliwość ;)

    Śr. ocena: 4.90 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Isis23, 2010-07-12 20:25:52
    Isis23
    3
    uwielbiam te ogóreczki. moja mama takie robi tylko inaczej kroimy ogorki, nie tak jak na zdjeciu tylko w takie słupki

    ogóreczki dla osób wybitnie lubiących pikantne rzeczy mniam
  • aleksaa, 2010-07-14 11:55:13
    aleksaa
    hmmm na razie leci do ulubionych
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-08-22 19:32:15
    aleksaa
    2
    zrobiłam, nie mogłam sie oprzeć i posmakowałam jeszcze przed zamknieciem słoików... są super doprawione tylko strasznie czuć ocet... zobaczymy co bedzie za miesiac... ^^
  • ewelline, 2010-08-22 20:18:02
    ewelline
    Ogóreczki już dawno w ulubionych, ale jeszcze ich nie robiłam
    Komentarz
  • nati__xxx, 2010-08-23 15:43:37
    nati__xxx
    Te ogóreczki są rewelacyjne, tylko trzeba bardzo uważac na ocet, ja ostatnio musiałam je przerabiac bo dałam za dużo octu a za mało cukru, na szczęście się uratowały
    Nie ma lepszej zagrychy do wódeczki
    Komentarz
  • PatrycjaD, 2010-08-26 17:15:29
    PatrycjaD
    Bardzo się cieszę, że Wam smakują Nigdy nie próbowałam przed włożeniem do słoików więc nie wiem jak to z tym octem ale po kilku dniach się przegryzają i zdecydowanie bardziej czuć chili i czosnek
    Komentarz
  • w czerwieni, 2010-09-03 18:19:37
    w czerwieni
    2
    Więcej niż, wspaniałe. Tyle, że też kroję w słupki, ale to nie ma większego znaczenia. Są rewelacyjne same w sobie, do sałatki czy jako pikle do founde. Najbardziej podoba mi się w nich to, że na początku są słodkie a dopiero potem czuć ich pikantność. Dodatkowo są stosunkowo łatwe w wykonaniu.

    ps
    Właśnie zasypałam solą
  • pinaplesss, 2012-08-16 08:54:48
    pinaplesss
    1
    Przepyszne! Nie mogłam powstrzymać sie przed ich chrupaniem jeszcze przed przelozeniem do sloiczkow. Pycha!
  • oniusia, 2012-08-20 18:03:45
    oniusia
    Bardzo mnie zainteresował przepis i postanowiłam go wypróbować. Mam tylko pytanie. Jest napisane, że czosnek wymieszać z chili. Czy czosnek taki w ząbkach, czy wyciśnięty przez praskę, czy może posiekany/pokrojony?

    Pozdrawiam
    Komentarz
  • PatrycjaD, 2012-09-06 20:01:30
    PatrycjaD
    Ja przeciskam czosnek przez praskę Łatwiej się miesza
    Komentarz
  • Inspire, 2014-02-24 21:56:27
    Inspire
    1
    Oj tak, te ogóry mają swoją moc, jak już staną jakiś czas, przed włożeniem do słoików smakują dość niepozornie
    ale polecam, naprawdę świetny smak.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe