Tort makowy z kremem jogurtowym

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-07-11
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort makowy z kremem jogurtowym
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort makowy z kremem jogurtowym
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Tort makowy z kremem jogurtowym
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Tort makowy z kremem jogurtowym
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Tort makowy z kremem jogurtowym
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Tort makowy z kremem jogurtowym
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort makowy z kremem jogurtowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tort makowy z kremem jogurtowym

Składniki:

Przygotowanie:

Mak dokładnie wypłukać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier puder a następnie żółtka. Sypkie składniki wymieszać i delikatnie połączyć z masą, na końcu dodać mak.
Tortownicę o średnicy 22cm-24cm wysmarować masłem i posypać bułka tartą. Wlać ciasto, piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut. Wystudzone ciasto przekroić na 3 krążki.

Poncz:
- 150 ml letniej wody
- 2 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- opcjonalnie 2 łyżki wódki

Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać jogurt*

Krążki ciasta nasączyć ponczem i przełożyć masą jogurtową (dwie łyżki zostawić do dekoracji).
Boki oraz wierzch tortu posmarować masą i dowolnie udekorować np. płatkami migdałów.

*W momencie dodawania jogurtu masa bardzo szybko się ścina jogurt powinien mieć więc temperaturę pokojową. Jeśli to nie wystarczy, naczynie z masą można ustawić na garnku z gorącą wodą wtedy na pewno ładnie się ubije :)

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • brzydula_81, 2010-07-11 22:04:46
    brzydula_81
    0
    na widok Twojego ciasta dostalam slinotoku....przepis bardzo prosty szybko sie robi i z wlasnego doswiadczenia wiem ze masy z jogurtem sa bardzo puszyste....dodaje do ulubionych ))
  • Sensuel, 2010-07-12 09:55:40
    Sensuel
    O tak....torcik imopnujcy .Zapisuję w ulubionych i zrobię niedługo.A potem ocenię,bo takiego cuda jeszcze nie jadłam i smak jest mi obcy.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-07-12 09:56:27
    Sensuel
    miało być IMPONUJĄCY ....te paskudne literówki.
    Komentarz
  • daget, 2010-07-13 15:00:38
    daget
    Te mielone migdały to do ciasta, tak? Zrobie na urodziny brata i jutro Wam powiem co mi wyszło.
    Komentarz
  • hayley01, 2010-07-13 23:41:51
    hayley01
    Tak, mielone migdały do ciasta, co prawda nie są konieczne ale dzieki nim ciasto ślicznie pachnie i zyskuje fajny posmak
    Komentarz
  • daget, 2010-07-15 14:30:55
    daget
    0
    No to zrobilam.... I krem oczywiscie mi nie wyszedl, w ogole jogurt sie nie ubil. Musialam ratowac to co mi zostalo na swoj sposob, dodajac ugotowany i wystudzony kisiel ananasowy. Moze kiedys jak mnie najdzie sprobuje go jeszcze raz.
    Ale za to biszkopt wyszedl rewelacyjny, makowo-migdałowy posmak z alkoholowym ponczem niebo w gebie. Do tego idealnie schlodzone ciacho na te upaly prosto z lodowki. Wierzch zamiast migdalow posypalam kakaem instant.
  • hayley01, 2010-07-15 15:21:38
    hayley01
    A co konkretnie Ci nie wyszło, bo tak naprawdę tu nie ma co się nie udać. Jeśli masło z cukrem jest utarte do białości w momencie dodawania jogurtu, kremik wychodzi super. Na pewno nie tak puszysty jak w przypadku np. śmietany kremówki ale za to bardziej delikatny
    Komentarz
  • daget, 2010-07-15 21:15:22
    daget
    Utarte maslo po dodaniu jogurtu uzyskalo strukture zwazenia sie i w smaku poza maslem nie czulam nic wiecej. Wiec nie spelnial zadnych oczekiwan, a do smietany kremowki bylo mu bardzo daleko. No coz, jeszcze kiedys pewnie zaryzykuje, gdyz moi domownicy nie przepadaja za maslowymi kremami a w tym przypadku wyszlo mi utarte na slodko maslo.
    Komentarz
  • hayley01, 2010-07-15 22:16:01
    hayley01
    Możę dodałaś zbyt zimny jogurt - musi mieć temperaturę pokojową - innego powodu nie widzę. Życzę sukcesu następnym razem
    Komentarz
  • daget, 2010-07-16 15:21:44
    daget
    Nie mowie nie
    Komentarz
  • ewapawliszyn, 2013-03-03 13:40:14
    ewapawliszyn
    Bo maslo z taka duza iloscia jogurtu nie gestego a plynnego niezbyt dobrze sie polaczy ,mozna dodac dla ratowania wiorki kokosowe ,wtedy wchlona wilgosc z jogurtu lub ugotowac bardzo gesty budyn ,mozna dodac tez kupny krem z Gellwe np ajekoniakowy jakas czesc do tego masla i poprawi on smak takiej masy i zachowa jej prawidlowa konsytencje ,trzeba pokombinowac jak sie cos takiego dzieje bo mase zawsze mozna czym uratowac
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe