Pieczeń wołowa w piwie

autor: , kategoria: z wołowiny , dodano: 2010-07-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczeń wołowa w piwie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczeń wołowa w piwie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczeń wołowa w piwie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczeń wołowa w piwie
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pieczeń wołowa w piwie
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pieczeń wołowa w piwie

Składniki:

Przygotowanie:

Wołowinę (bez kości) myjemy, osuszamy i nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, solą (najlepiej gruboziarnistą) i pieprzem.

* można też dodać jakieś ulubione zioła.

Cebulę kroimy w półtalarki.

Mięso ciasno układamy w misce/naczyniu kładziemy na wierzch cebulę i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Mięso po wegetacji w lodówce podsmażamy krótko z każdej strony na rozgrzanym oleju / oliwie.
Ten zabieg pozwoli zachować wilgotność mięsa w środku i nie skórczy się tak bardzo podczas pieczenia.

Cebulkę podsmażam na maśle, aż będzie miękka i szklista.

Bulion wołowy - (ja robię z 1/2 kostki) rozrabiam z 200ml gorącej wody.

Do naczynia żaroodpornego wkładam mięso, obkładam do okoła cebulą.
Dodaję liść laurowy i zielę angielskie.
Dolewam 200ml bulionu i jakieś 200ml piwa.

Wkładam do piekarnika nagrzanego do 190C termoobieg.
Łączny czas pieczenia to : 84 min.

UWAGA !!! PRZEZ PIERWSZĄ 1H PIECZENIA NIE OTWIERAMY PEKARNIKA !!

Po tym czasie otwieramy piekarnik co jakiś czas i podlewamy mięso piwem.


A teraz trochę matematyki.
Czyli jak obliczyć długość pieczenia mięsa wołowego.

Na każde 450g mięsa wołowego dajemy czas 40 min + 40 min na całość.

czyli (40' * W)+40' ,gdzie
W = 0,5kg : 0,45kg = 1,1
czyli mamy (40 * 1,1 ) + 40 = 84 minuty


Mięso w ten sposób upieczone jest miękkie, dopieczone i soczyste w środku.
Sos można zlać i np. zagęścić mąką lub zabielić śmietaną wg uznania.


* czas dałam 90min, bo liczyłam czas pieczenia + przygotowanie mięsa.
* ilość porcji wg sposobu krojenia

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • vild, 2010-07-12 14:29:39
    vild
    przyrzadzenie wolowiny to dla mnie wyzsza szkola jazdy :P
    ale mam na ta propozycje ochote
    wiec juz jest w ulubionych
    czy piwo wplywa na smak miesa??
    no i ten czas pieczenia? 1,5 godz to sporo!
    Komentarz
  • Smynio, 2010-07-12 17:36:58
    Smynio
    3
    myślę, że 1,5h to na mięso wołowe nie jest dużo jeśli byłoby krócej to mogłoby być twarde... Bardzo fajny przepis - z chęcią wypróbuję - ostatnio robiłam bitki wołowe i dusiłam je na patelni ponad 1,5 godziny... Niestety wołowe to nie drób :P ale za to pycha mięsko dzięki za przepis i te przeliczenie - przydadzą się przepis daje do ulubionych, bardzo fajne zdjęcia
  • Sensuel, 2010-07-12 17:52:13
    Sensuel
    Vild...1,5h to jest odpowiedni czas jak na 0,5kg mięsa.Wołowinę zawsze dusi się dłużej niż inny rodzj mięsa niecielęcego.A piwa to nie czuć aż tak intensywnie w sosie,bo bulion wołowy nadaje ten główny smak.
    Można byłoby spróbować nie dawać bulionu tylko samo piwo,ale nie próbowałam tak i nie wiem co by wyszło.

    Smynio...przeliczenia wbrew pozorom są bardzo proste.Ale jak coś to służę pomocą i wyliczę czas.
    Komentarz
  • Smynio, 2010-07-12 19:18:24
    Smynio
    tak, tak - chodziło mi o to, że przeliczenia przydadzą się również na przyszłość, jeśli chodzi o pieczenie wołowego mięsa ;P sama też dam radę - ładnie wyjaśniłaś, więc nie będzie problemu
    Komentarz
  • AlicjaH, 2010-10-07 17:47:33
    AlicjaH
    1
    Pychotka jesteś normalnie moim kulinarnym bogiem ;-)
  • Sensuel, 2010-10-07 22:06:18
    Sensuel
    OMG...dzięki.Aż mi głupio normalnie.
    Bardzo mi miło,że Ci smakuje
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe