Tatar z łososia

autor: , kategoria: ryby, Wielkanocne potrawy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2009-11-19
  • Tatar z łososia

Składniki:

  • łosoś [20 dag] (surowy filet bez skóry)
  • łosoś [20 dag] (wędzony filet)
  • cebulki szalotki [4 szt.] (posiekane)
  • korniszony [2 szt.]
  • kapary [10 g] (posiekane (opcjonalnie))
  • oliwa
  • sok z cytryny [1 łyżka]
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Tatar z łososia najlepiej przygotować dzień przed podaniem, łosoś powinien być minimum przez 2 tygodnie dobrze zamrożony. Kilka godzin przed przygotowaniem przekładamy go do lodówki i wyjmujemy, kiedy jest jeszcze twardy, ale daje się już kroić (ważne! łososia na tatar najlepiej kroić, a nie przepuszczać przez maszynkę, bo wtedy traci na smaku). Do posiekanego w drobną kosteczkę łososia dodajemy oliwę i sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Masę formujemy w kulę, układamy na talerzyku i spłaszczamy z góry dłonią. Dookoła układamy drobno posiekaną cebulkę i ogórek oraz ewentualnie kapary. Dekorujemy ćwiartką cytryny.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Filetowanie ryb

Komentarze

  • zlosliwiec, 2009-11-30 13:39:11
    zlosliwiec
    2
    Pyszności!
    Osobiście doradzę sprawdzenie, czy w ogóle dodawać surowy filet do tatara z łososia, a jeśli już to w jakiej ilości. Ja osobiście preferuję delikatnie wędzonego łososia i tatar z takiego jest bardzo smaczny. Surowy łosoś lub jego nadmiar powoduje, że smak tatara jest wodnisty, bez wyrazu.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem