Ciasteczka francuskie z jagodami

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2010-07-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasteczka francuskie z jagodami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasteczka francuskie z jagodami

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kupiłam gotowe (niecałe 3zł.). Rozłożyłam, nożem wycięłam kwadraty. Rozbiłam jajko do miski, rozbełtałam. Jeden kwadrat posypałam cukrem pudrem, ułożyłam ok.5 jagód. Na drugim kwadracie zrobiłam nacięcia. Nałożyłam je na siebie i skleiłam palcami (dobrze przyprószyć ręce mąką). Ułożyłam na blaszce, posmarowałam jajkiem i do piekarnika.

Ja piekę na oko bo mam stary piekarnik,bez regulacji temperatury. Ale mniej więcej 15 min. w 180-200 stopniach.

Ciasteczka nie są przesadnie słodkie, można posypać cukrem pudrem.

Nadzienie można zrobić też z innych owoców. Ja akurat mam całe wiaderko świeżych jagód i tak kombinuję co z nich robić bo nie chcę wszystkiego zamrażać :P

Z jednej porcji ciasta wyszedł talerz ciastek.

Proste, tanie i smaczne. Ja robiłam do tego koktajl owocowy, pychota :D

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Aliszcze, 2010-07-13 15:22:11
    Aliszcze
    ciasto francuskie jest bardzo wdzięczne jeśli chodzi o rożne słodkosci na pewno wypróbuję z jagodami, choć niestety drogie są jagody
    Komentarz
  • kropka75, 2010-07-13 19:22:38
    kropka75
    -1
    Smakowicie wyglądają. Ja nigdy nie nacinałam, więc nie było tego uroku. Śliczne.
    I bardzo dobre. Póki sezon na jagody trzeba korzystać i jeść.
  • PAUL7403, 2010-07-13 20:40:35
    PAUL7403
    Upiekłam kiedyś z gotowego ciasta francuskiego przekąski i wyobrażcie sobie że urosły mi takie monster że nie dało się włozyć do ust.Pomimo to były bardzo dobre.Te tez wygladaja napyszne
    Komentarz
  • phenomena, 2010-07-22 14:52:33
    phenomena
    0
    a ostatnio na temat takich ciasteczek rozmawiałyśmy
  • skimos, 2010-08-04 22:23:30
    skimos
    1
    Świetny przepis! Ja dodałam cukru wanilinowego zamiast cukru pudru, do tego posypałam nim jagody i na wierzchu na białko też
    Nie napisałaś jakiej wielkości te kwadraty, ale domyśliłam się że malutkie skoro tylko 5 jagód w środku Ja zrobiłam dość duże (super pomysł z nacinaniem!), do środka nałożyłam dużo jagód - przestrzegam w środku musi zostać trochę luzu, bo jak są "nadziane do pełna" to wypłyną podczas pieczenia (nie umniejsza to walorów smakowych, aczkolwiek estetyczne owszem ).
    W każdym razie przepis świetny, dziękuję za niego i polecam dalej!
  • Mizusu, 2012-08-10 17:51:45
    Mizusu
    1
    Zupełnie jak fornetti... chętnie kiedyś upichcę, ale na razie ograniczam kcal
  • zabcia1987, 2013-09-09 16:37:17
    zabcia1987
    0
    dzis robie jej juz drugi raz, bo sa pyszne, moj chlopak je uwielbia. Polecam;D

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe