Kutia

autor: , kategoria: inne desery, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2009-11-19
  • Kutia

Składniki:

  • ziarno pszenicy [1 szklanka]
  • mak [1 szklanka]
  • cukier puder [0.5 szklanki]
  • miód [4 łyżki]
  • rodzynki [5 dag]
  • migdały [5 dag]
  • śmietana [0.5 szklanki] (słodka)
  • aromat migdałowy do ciast

Przygotowanie:

Pszenicę oczyścić, zalać na noc wrzącą woda. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (3-4 godz.). Znów odcedzić.
Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i aromatem migdałowym. Dodać posiekane bakalie i wlać słodką śmietankę.
Na koniec kutię wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia Gotuje z Polki.pl - Brownie

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem