Arbuzowa sałatka z fetą i świeżą miętą

autor: , kategoria: przekąski na zimno, dania niskokaloryczne , dodano: 2010-07-15
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Arbuzowa sałatka z fetą i świeżą miętą
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Arbuzowa sałatka z fetą i świeżą miętą

Składniki:

Przygotowanie:

Zestawienie smaków trochę zaskakujące ale sałatka naprawdę bardzo smaczna. Dodatek mięty sprawia, że cudownie pachnie i jednocześnie bardzo orzeźwia, polecam w upalne dni :)

Arbuza wypestkować, pokroić w kostkę, dodać pokruszony ser feta, pokrojoną cebulą oraz posiekaną miętę. Pokropić octem balsamicznym lub sokiem z cytryny.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.87 / recenzji: 15 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Sensuel, 2010-07-15 14:28:59
    Sensuel
    Dodaję do ulubionych,bo sałatka na serio jest ciekawa .Jak wypróbuję to ocenię
    Komentarz
  • 28nana, 2010-07-15 14:41:45
    28nana
    3
    Zgadzam się !!! sałatka jest idealna na upały.
    A do tego zaskakuje ( bardzo pozytywnie ) słodycza arbuza i słonością fety.

    jeśli jednak moge poradzić - to proponuję " okraszać" miętą na chwilę przed podaniem - mięta szybko więdnie i gorzknieje zmieniając smak sałatki na bardziej cierpki

  • Justyna610, 2010-07-15 16:05:08
    Justyna610
    1
    jak dla mnie bomba znałam już ten przepis i bardzo się ucieszyłam widząc go tutaj.Dlatego 5 ode mnie
  • ewelline, 2010-07-15 16:58:37
    ewelline
    3
    jest rewelacyjna! smaczna, orzeźwiająca i tania oraz szybka w przygotowaniu!
  • brzydula_81, 2010-07-15 17:00:15
    brzydula_81
    2
    niezwykle orginalne polaczenie dwoch roznych smakow- arbuza i fety. prosto, smacznie i bardzo apetycznie
    wrzucam do ulubionych
  • chillichocolate, 2010-07-15 18:24:28
    chillichocolate
    Szkoda, że nie napisałaś że przepis jest skradziony ze strony www.kwestiasmaku.com
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-07-15 20:17:39
    Sensuel
    Skradziony to zbyt duże słowo chilichocolate !!
    Zdjęcie jest inne,więc wnioskować można że zrobione przez autorkę w domu .Poza tym żywcem przecież nie skopiowała przepisu.
    Zrobiła,wypróbowała,zd jęcie wstawiła....praca wykonana i przekazała dalej .Ja osobiście nie widzę w tym nic złego.
    Komentarz
  • hayley01, 2010-07-15 22:12:23
    hayley01
    chillichocolate - przepis nie jest skradziony z podanej przez ciebie strony, cokolwiek miałoby to oznaczać bo nie bardzo rozumiem co znaczy "kradzież przepisu". Podobnych do mojego jest w internecie mnóstwo , ja wzorowałam się na przepisie Nigelli
    Komentarz
  • obi_im, 2010-07-16 09:00:19
    obi_im
    Nigella ostatnio pokazywała taka sama salatke na tvn style.
    Komentarz
  • miskowa, 2010-07-16 09:33:38
    miskowa
    2
    znam, robię, potwierdzam rewelka na upały, ale musi być zimny arbuz. Nie dodaję cebuli, bo jej nie lubię. Robię więc tylko z fety i arbuza a przed podaniem posypuję świeżo posiekaną miętą. Pychotka
  • fionka88, 2010-07-17 09:03:50
    fionka88
    a jak by tak do tego dodać rukoli ?
    Komentarz
  • hayley01, 2010-07-17 21:17:12
    hayley01
    Jeśli oprócz mięty, czemu nie ale jeśli zamiast, odradzam. To właśnie mięta nadaje sałatce fajny, orzeźwiający smak, kiedyś próbowałam z natką pietruszki ale to juz nie to samo
    Komentarz
  • Shazney, 2010-07-21 17:01:48
    Shazney
    1
    Wypróbowałam przepis i wszystkim smakowało, chociaż na początku bardzo nieufnie się jej przyglądali.
  • iwka2002, 2010-08-11 15:31:26
    iwka2002
    1
    fajne, fajne.Proponuję podawać mocno schłodzone- orzeźwienie gwarantowane.
  • Pepus, 2010-08-15 12:29:51
    Pepus
    Wrzuciłam do ulubionych i zapewne w poniedziałek kupię wszystko na tą sałatkę. Nie oceniam, bo nie znam jeszcze walorów smakowych
    Komentarz
  • vild, 2010-08-15 14:05:15
    vild
    faktycznie salatka jest smakowita i orzezwiajaca
    doceniam walory smakowe ale nie oceniam, bo widze, ze trwa dyskusja na temat autorstwa przepisu. wypadaloby napisac jesli korzysta sie z "cudzego" pomyslu, tak jak robia to inni
    Komentarz
  • vild, 2010-08-22 12:50:21
    vild
    1
    etam, zrobilam ja znowu
    tym razem oceniam
    ludzie sieja ferment, zupelnie niepotrzebnie sensuel ma w tym przypadku 100% racji
    a czy ktos wie jak poznac kupujac czy arbuz jest bardzo czy mniej pestkowy?? mam na mysli, gdy kupuje sie caly, nie przekrojony
  • hayley01, 2010-08-22 13:51:49
    hayley01
    vild napisałam, że wzorowałam sie na przepisie Nigelli
    Ale jeśli na wszystkie przepisy patrzyłoby sie pod tym kątem, większość na wizażu byłaby "ukradziona", "skopiowana" bądź "cudza"
    Komentarz
  • vild, 2010-08-22 14:06:38
    vild
    hayley01
    masz racje!
    dalam sie wciagnac w glupia zagrywke
    troche mi wstyd ...
    Komentarz
  • ewelline, 2010-08-22 14:08:25
    ewelline
    mi się wydaje, ze nie można poznać po całym arbuzie czy ma dużo pestek( chyba ze im bardziej dojrzały tym bardziej pestkowy ). No ale może rentgen lub tomografia by coś wykazała
    Komentarz
  • vild, 2010-08-22 14:11:44
    vild
    he he
    ale mi pomoglas ewelline!!
    mam znajoma radiolog...moze cos pomoze...
    Komentarz
  • hayley01, 2010-08-22 14:21:55
    hayley01
    vild no co Ty, nie wstydź się, nie ma czego
    A jesli chodzi o pestki w arbuzie nie mam pojęcia po czym rozpoznać ich ilość nie przekrawając go wcześniej. Wiem jak rozpoznać dojrzały - ale to chyba wiedzą wszyscy
    Komentarz
  • Jawa_82, 2011-09-18 18:08:57
    Jawa_82
    Znam tę sałatkę i bardzo ją lubię. Nie każdemu ona pasuje - wiele osób krzywi się na widok takiego zestawienia: arbuz + cebula + feta ale uważam, że jest całkiem trafione.
    Komentarz
  • studentkaAM, 2012-09-02 10:07:42
    studentkaAM
    0
    Powiem tak.... Ciekawe połączenie, niespotykane, ale jest to sałatka na jeden raz jak dla mnie Zrobiłam, goście po troszku spróbowali,ale nikt nie tknął więcej Mi samej nie podszedł jej smak, choć tak jak mówię- było to ciekawe połączenie i fajnie było poznać jej smak. Radzę dodać dużo mięty Ot tyle ode mnie.
  • jaMAJKAfree, 2013-06-21 18:00:56
    jaMAJKAfree
    2
    extra sprawa na te upały ,do tego sezon-mięta świeża i arbuz w normalnej cenie
    zaintrygowało mnie połączenie cebuli czerw. i fety z ..owocem,dlatego zrobiłam i jest SUPER!
    schłodzona orzeźwia i syci ,niby nic a najadłam się bardzo
  • Sarunieczka, 2013-06-22 21:17:28
    Sarunieczka
    1
    Nigdy bym nie wpadła na takie połączenie składników,bardzo ciekawe i do wypróbowania
  • Blyskierka, 2013-10-17 16:02:44
    Blyskierka
    0
    Uwielbiam arbuza i jestem ciekawa jak będzie to smakować
  • Dziwactwo, 2014-06-13 20:42:46
    Dziwactwo
    0
    Jest pyszna i szybka. Polecam dodatkowo oprószyć pieprzem - acz nie każdemu musi tak pasować
  • Martva, 2014-07-15 15:12:14
    Martva
    Czerwoną cebulę dobrze jest pokroić kilka godzin wcześniej i zamarynować w soku z limonki, cytryna też ujdzie. Całość robi się wtedy lekko kwaskowata. To jedna z moich ulubionych sałatek
    Komentarz
  • Gipssis, 2014-07-17 15:03:07
    Gipssis
    Ja zamiast arbuza kroję melona i dodaję oliwki. Polecam!
    Komentarz
  • storki, 2014-07-20 22:36:28
    storki
    0
    Ciekawe połączenie
  • watemark, 2015-07-07 20:49:49
    watemark
    0
    Znam inną wariację na temat tej sałatki. Nie ma czerwonej cebuli, jest za to prażony słonecznik i czarne oliwki, a jako topping miód i cytryna.

    PYCHOTA. O ile nie przesadzi się z ilością fety, arbuz zdecydowanie ma być królem

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe