Chleb pita domowej roboty

autor: , kategoria: chleby, kuchnia arabska , dodano: 2010-07-15
  • Chleb pita domowej roboty

Składniki:

Przygotowanie:

1. Jajka mieszamy z letnią wodą, roztrzepujemy ze szczyptą soli i dodajemy do przesianej wcześniej mąki (zostawiamy sobie około 3 łyżek potrzebnych później do oprószenia stołu)
2. Dodajemy masło i jogurt
3. Wyrabiamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy odchodzącej od ręki
4. Odstawiamy na około 20 minut, by ciasto trochę zmiękło
5. Wyrabiamy po raz kolejny
6. Formujemy małe kulki z ciasta, które potem wałkujemy na placki grubości około 3mm
7. Smażymy z dwóch stron na teflonowej patelni, aż ciasto się zarumieni.
Można ewentualnie upiec je w piekarniku, należy być jednak ostrożnym, ponieważ szybko mogą się przypalić.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Komentarze

  • Gosiaczek17235, 2010-07-30 13:48:20
    Gosiaczek17235
    Uwielbiam chelebek pita zwłaszcza z kurczakiem:d mniamm;D
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem