Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Mini szaszłyki z mięsa drobiowego

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia arabska , dodano: 2010-07-15
  • Mini szaszłyki z mięsa drobiowego

Składniki:

Przygotowanie:

1. Drobno posiekać cebulę, czosnek i pietruszkę. W przypadku gdy mamy świeżą papryczkę chilli - posiekać również ją z uwagą by nie dotknąć oczu :)
2. Dodać do mięsa i dobrze wymieszać
3. Dodać miętę i kolendrę oraz pozostałe przyprawy
4. Dolać łyżkę oliwy by ładnie się formowało do smażenia
5. Odstawić na pół godziny do lodówki aby mięso przeszło wszystkimi przyprawami.

W międzyczasie można przygotować ciasto na chleb pita - mój drugi przepis(okrągłe, pszenne, płaskie placki popularne w krajach Bliskiego Wschodu).

6. Po wyjęciu mięsa z lodówki formujemy małe owalne kotleciki, które nadziewamy na wykałaczki
7. Rozgrzewamy olej na patelni
8. Smażymy na dużym ogniu około minutę z każdej strony by się ładnie zarumieniły, ale nie spaliły.
9. Na sam koniec można dolać na dno patelni odrobinę bulionu drobiowego i poddusić na małym ogniu około 5-7 minut (szaszłyczki są małe, biorąc pod uwagę wielkość wykałaczki, więc smażą się i duszą bardzo szybko:))


Podajemy z ciepłym chlebem pita, który po usmażeniu można wstawić do lekko nagrzanego piekarnika.

Idealnym dodatkiem do mięsa jest sos czosnkowy, który można bardzo łatwo przyrządzić z jogurtu naturalnego, dwóch ząbków czosnku, szczypty soli i posiekanych kilku gałązek pietruszki.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kurczakiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem
  • Mniam: 1
    Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe