Mini szaszłyki z mięsa drobiowego

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia arabska, dodano: 2010-07-15
  • Mini szaszłyki z mięsa drobiowego

Składniki:

Przygotowanie:

1. Drobno posiekać cebulę, czosnek i pietruszkę. W przypadku gdy mamy świeżą papryczkę chilli - posiekać również ją z uwagą by nie dotknąć oczu :)
2. Dodać do mięsa i dobrze wymieszać
3. Dodać miętę i kolendrę oraz pozostałe przyprawy
4. Dolać łyżkę oliwy by ładnie się formowało do smażenia
5. Odstawić na pół godziny do lodówki aby mięso przeszło wszystkimi przyprawami.

W międzyczasie można przygotować ciasto na chleb pita - mój drugi przepis(okrągłe, pszenne, płaskie placki popularne w krajach Bliskiego Wschodu).

6. Po wyjęciu mięsa z lodówki formujemy małe owalne kotleciki, które nadziewamy na wykałaczki
7. Rozgrzewamy olej na patelni
8. Smażymy na dużym ogniu około minutę z każdej strony by się ładnie zarumieniły, ale nie spaliły.
9. Na sam koniec można dolać na dno patelni odrobinę bulionu drobiowego i poddusić na małym ogniu około 5-7 minut (szaszłyczki są małe, biorąc pod uwagę wielkość wykałaczki, więc smażą się i duszą bardzo szybko:))


Podajemy z ciepłym chlebem pita, który po usmażeniu można wstawić do lekko nagrzanego piekarnika.

Idealnym dodatkiem do mięsa jest sos czosnkowy, który można bardzo łatwo przyrządzić z jogurtu naturalnego, dwóch ząbków czosnku, szczypty soli i posiekanych kilku gałązek pietruszki.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Zupa fasolowo-pomidorowa
  • Mniam: 4
    Lukier plastyczny do dekoracji tortów
  • Mniam: 1
    Spaghetti alle vongole z filmu Depresja Gangstera
  • Mniam: 3
    Lekki sernik truskawkowy (na zimno)

Zamknij