P(e)iwny kurczak

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia polska , dodano: 2010-07-15
  • P(e)iwny kurczak

Składniki:

  • udka kurczaka [4 ]
  • piwo [1 ] (jasne)
  • rodzynki [1 op.]
  • bułka pszenna [2 ]
  • masło (do smażenia )
  • sól (do smaku)
  • pieprz biały (do smaku)
  • bulion [2 szklanki] (drobiowy)

Przygotowanie:

Przepis, którego nauczył mnie tata:) szybki i łatwy w przygotowaniu a jednocześnie bardzo smaczny

Zaczynamy od namoczenia bułek i rodzynek w piwie.

Udka myjemy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na maśle z odrobiną oliwy (żeby masło się nie spaliło). Dodajemy bulionu i dusimy podsmażonego kurczaka.

Namoczone bułki przecieramy z piwem przez drobne sito by powstał gładki mus.

Wyciągamy kurczaka z patelni, dodajemy mus piwny i mieszamy na wolnym ogniu by nam się ładnie połączył. Dodajemy rodzynki i wkładamy kurczaka z powrotem na patelnię.
I tutaj dwie opcje, albo dusimy na bardzo bardzo bardzo małym ogniu albo wstawiamy na około 10-15 minut do rozgrzanego piekarnika, aby mięso przeszło piwnym aromatem.

I to w zasadzie było by na tyle...

Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kapustą pekińską

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe