P(e)iwny kurczak

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia polska , dodano: 2010-07-15
  • P(e)iwny kurczak

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis, którego nauczył mnie tata:) szybki i łatwy w przygotowaniu a jednocześnie bardzo smaczny

Zaczynamy od namoczenia bułek i rodzynek w piwie.

Udka myjemy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na maśle z odrobiną oliwy (żeby masło się nie spaliło). Dodajemy bulionu i dusimy podsmażonego kurczaka.

Namoczone bułki przecieramy z piwem przez drobne sito by powstał gładki mus.

Wyciągamy kurczaka z patelni, dodajemy mus piwny i mieszamy na wolnym ogniu by nam się ładnie połączył. Dodajemy rodzynki i wkładamy kurczaka z powrotem na patelnię.
I tutaj dwie opcje, albo dusimy na bardzo bardzo bardzo małym ogniu albo wstawiamy na około 10-15 minut do rozgrzanego piekarnika, aby mięso przeszło piwnym aromatem.

I to w zasadzie było by na tyle...

Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe