Przekąska bakłażanowa

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, kuchnia śródziemnomorska , dodano: 2010-07-15
  • Przekąska bakłażanowa

Składniki:

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy, kroimy w plastry i posypujemy solą, by się 'spocił'.

Pomidory myjemy i kroimy w plastry.

Bakłażana osuszamy i smażymy na głębokim oleju, aż nabierze pięknego złotego koloru.
Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik by usunąć nadmiar tłuszczu.
Na drugiej patelni delikatnie obsmażamy plastry pomidorów z czosnkiem, solą, pieprzem.
Staramy się aby plastry pozostały plastrami więc smażenie nie może trwać długo, tylko aby pomidory zmiękły i puściły trochę soku.

Na dużym talerzu rozkładamy usmażonego bakłażana, na to kładziemy pomidory i posypujemy posiekaną bazylią.
Na samą górę plasterek sera żółtego i do piekarnika na około 10 minut żeby ser się rozpuścił.

Wersja dla nie posiadających zbyt wiele czasu (lub piekarnika:)) - można je wsadzić na chwilę do mikrofalówki ale smak jest wtedy trochę inny.

Bomba kaloryczna ale pyszna :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem