Kurczak po polsku

  • Kurczak po polsku

Składniki:

  • kurczak [1 szt.]
  • kurze wątróbki [10 dag]
  • kajzerka [1 szt.]
  • mleko [1 szklanka]
  • jajka [3 szt.]
  • rodzynki [2 łyżki]
  • migdały [1 łyżka]
  • natka pietruszki [1 pęczek]
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć majerankiem i solą, zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Bułkę namoczyć w mleku. Wątróbkę razem z odciśniętą bułką zemleć, dodać sparzone i osaczone rodzynki, posiekane i obrane ze skórki migdały, jaja, posiekaną natkę. Całość przyprawić pieprzem, solą i gałką, dobrze wymieszać. Kurczaka nadziać farszem, zaszyć lub spiąć wykałaczkami i ułożyć w brytfannie. Piec pod przykryciem najpierw w temperaturze 200°C, a po 20 min – 180°C, podlewając co kilka minut gorącą wodą. Upieczonego kurczaka przełożyć na ogrzany półmisek i polać sosem z pieczenia. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z selera, marchwi i jabłek.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Triki Weroniki: Jak sprawić, by olej nie pryskał podczas smażenia?

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe