Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami

autor: , kategoria: dania z kaszy , dodano: 2010-07-16
  • Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami

Składniki:

Przygotowanie:

Kasze gryczaną gotujemy do miękkości (ale nie do rozgotowania), odcedzamy, studzimy. Płatki owsiane zalewamy sporą ilością wrzątku- tak na oko to powiedzmy 2- 2, i 1/2 szklanki, mieszamy i odstawiamy- płatki zmiękną i wydzielą klej. Czekamy do ostygnięcia.

Pieczarki drobno kroimy (przy oszczędności czasu proponuję pieczarki zetrzeć na najgrubszej tarce), cebulę drobno siekamy i wszystko razem smażymy. Nie wysmażamy pieczarek, ale tylko czekamy do wyparowania soku.

Kaszę, płatki, przesmażoną cebulę wraz z pieczarkami, poszatkowaną natką, 2 jajka, sól i pieprz mieszamy. Formujemy małe kotleciki i maczamy w jajku, optaczamy w bułce tartej i smażymy.

Kotleciki pyszne - jako danie samodzielne z surówkami lub jako zastępstwo dla ziemniaków lub tradycyjnie ugotowanej kaszy do dania obiadowego.
Sprawdzone też jako przekąska na zimno- nic nie tracą na smaku.

Osobiście kilka razy podałam kotleciki na przyjęciu- na ciepło ale jako danie odgrzewane, wszystkim smakowały łącznie z osobami nie jedzącymi kaszy gryczanej :)

Aaaaa j jeszcze dodam, że to potrawa bardzo wydajna i stosunkowo tania.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem