Ciasto bananowe

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2010-07-18
  • Ciasto bananowe

Składniki:

  • mąka [2 szklanki] (zazwyczaj używam tortowej)
  • margaryna [0.5 kostki]
  • jajka [2 szt.]
  • cukier [9 łyżek]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • soda oczyszczona [1 łyżeczka]
  • mleko [4 łyżki]
  • banan [4 szt.]
  • amaretto [2 łyżki] (może być inny alkohol, ale nie jest on niezbędny)
  • sok z cytryny [0.5 szt.]

Przygotowanie:

Banany rozgnieść widelcem, skropić sokiem z cytryny i dodać amaretto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Sodę wymieszać z mlekiem. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym jajku a następnie mąkę, banany, mleko z sodą - cały czas ucierając.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec 35 min w 180C (piekarnik gazowy), 160C termoobieg, bądź grzałka góra-dół.

Ciasto jest trochę wilgotne i sprawdzanie patyczkiem czy już się upiekło tutaj się raczej nie sprawdza ;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem