Biszkopt

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2010-07-19
  • Biszkopt

Składniki:

  • masło [1 kostka]
  • cukier [1 szklanka]
  • jajka [4 szt.]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • mąka [2.5 szklanki]
  • aromat waniliowy do ciast

Przygotowanie:

Miękkie masło ubić z cukrem stopniowo dodając jajka. Ubijać jeszcze przez chwilę, dodać mąkę, proszek, aromat i wymieszać. Ciasto pieczemy w temp. 200 stopni przez 45 min. według przepisu, ale proszę sprawdzić jego stan po 35 i 40 minutach. Szybkość pieczenia zależy również od formy. Ja wyciągam go po 40 minutach max. Ciasto zawsze wychodzi świetne, a następnego dnia smakuje jeszcze lepiej niż poprzedniego. To moje ulubione, dlatego, że jest uniwersalne. Przygotowuję na nim torty, szarlotki, keksy, ciasta z jagodami, wiśniami i innymi owocami. Wszystko zależy od dodatków.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: bananowiec bez pieczenia

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką