Kladdkaka

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe, kuchnia skandynawska , dodano: 2010-07-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kladdkaka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kladdkaka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kladdkaka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kladdkaka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kladdkaka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kladdkaka

Składniki:

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 165C. Margarynę roztopić . Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać jaja i na końcu roztopiony tłuszcz. Dobrze wymieszać.

Ciasto wlać do okrągłej foremki wysmarowanej tłuszczem. Piec ok 35 minut. Nie przejmuj się wyglądem ciasta, powinno być lekko mokre :) Zostawić na jakiś czas aż ostygnie i lekko stwardnieje.

Gotowego "zakalca" polać polewa lub podawać tradycyjnie z bita śmietaną :) Dobrze smakuje z orzechami i migdałami :)

Czas przygotowania : 15 minut
Czas pieczenia: 35 minut

Smacznego

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • MamKalosze, 2010-07-22 00:31:50
    MamKalosze
    Zakalec ??? gdzie proszek do pieczenia?
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-22 21:03:26
    ewelline
    To ciasto bez proszku do pieczenia, ciasto jest bardzo słodkie i bardzo czekoladowe. Ma wyjść w środku takie mokre jak zakalec inaczej to już nie to. To szwedzki przepis
    Komentarz
  • amadax3, 2012-12-28 12:53:20
    amadax3
    prawie jak murzunek..
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem