Pomidorowa rozkosz - penne z sosem pomidorowym

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-07-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pomidorowa rozkosz - penne z sosem pomidorowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pomidorowa rozkosz - penne z sosem pomidorowym

Składniki:

  • makaron penne [0.5 op.]
  • oliwa z oliwek [5 łyżek]
  • sól - płaska łyżeczka [1 ] (do gotowania makaronu)
  • cebula [1 szt.]
  • czosnek [2 ząbki]
  • pomidory [3 szt.]
  • koncentrat pomidorowy [1 łyżeczka]
  • papryka (przyprawa) [1 szczypta]
  • pieprz [1 szczypta]
  • bazylia [1 szczypta] (suszona, może być też świeża posiekana)
  • czarne oliwki [10 szt.]
  • ser żółty [0.25 kostki]

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek al dente według instrukcji na opakowaniu.

2. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie z oliwek.

3. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy razem.

4. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i dorzucamy na patelnię. Dusimy wszystko razem pod przykryciem co jakiś czas mieszając. (Dusimy kilka minut, by pomidorki puściły sok i zmiękły, tworząc sos).

5. Sos doprawiamy pieprzem, solą, bazylią suszoną (lub dodajemy świeżą), papryką łagodną lub ostrą jeśli ktoś lubi pikantniej.

6. Wykładamy na talerz makaron, na środek sos.

7. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach, dajemy na środek.

8. Czarne oliwki kroimy w plasterki i dorzucamy na talerz.

9. Zajadamy ze smakiem :)

Danie bardzo proste w wykonaniu, nie jest pracochłonne, za to bardzo smaczne :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: szybkie ciasto jogurtowe

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem