Słodka Pamela

autor: , kategoria: kremy i musy , dodano: 2010-07-20
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Słodka Pamela
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Słodka Pamela
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Słodka Pamela
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Słodka Pamela
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Słodka Pamela
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Słodka Pamela
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Słodka Pamela
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Słodka Pamela

Składniki:

Przygotowanie:

1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem.
2. Do 200ml wrzącej wody dodać galaretkę. Wymieszać i odstawić aby wystygła. Można wstawić na trochę do lodówki, aby ochłodziła się trochę, ale żeby ciągle była ciepła.
3. Do białek wsypać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, odstawić aby na dno wysączyła się woda
4. Do foremek/szklanek wsypać po trochu posiekanych bakalii
5. Wymieszać białka i wlewać powoli po troszku galaretki ciągle mieszając, a nastepnie tak samo z żółtkiem.
6. Przelać do foremek/szklanek i wstawić do lodówki na 3 godziny
7. Aby łatwiej było wyjmować objedź dookoła nożem i wstaw na chwile szklankę do gorącej wody.
8. Do jogurtu dodaj kakao i słodzik.cukier. Wymieszaj i polej pamele.

Zamiast sosu można przystroić pamelę bitą śmietaną :)

Smacznego :)

KALORYCZNOŚĆ:
Cała masa z bakaliami - ok 656 kcal
Sos - ok 76 kcal

Jedna porcja (u mnie jedna z pięciu) - ok. 146 kcal

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • dudipopka, 2010-07-20 19:50:29
    dudipopka
    1
    wow!
    daje gwiazdki za przepiękne foty! za smak dam jak zrobię
    jakoś mnie naszlo na sos jagodowy zamiast kakaowego mam nadzieję ,ze mozna zmienić?
  • redo92, 2010-07-20 19:56:46
    redo92
    Oczywiście, sos jest kwestią gustu Na zdjęciu akurat smak cytrynowy, ale smak galaretki można sobie wybrać. Np do agrestowego bardzo czekoladowy pasuje, a do truskawkowe dobrze bita śmietana Wszystko kwestia osoby robiącej
    Komentarz
  • studentkaAM, 2011-07-30 21:07:51
    studentkaAM
    Hop hop chciałam zapytać, czy masę z żółtek i białek należy najpierw połączyć, czy wlewać oddzielnie każdą z mas do filiżanek?
    Komentarz
  • KajaSta, 2013-01-07 16:51:24
    KajaSta
    Na dukanie nie można uzywac bakali
    Komentarz
  • Alexzus, 2013-08-07 17:44:56
    Alexzus
    Do lodówki nie wstawia się ciepłego, ani tym bardziej wrzącego, bo się zepsuje.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe