Barszcz wigilijny

autor: , kategoria: zupy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2009-11-30
  • Barszcz wigilijny

Składniki:

  • buraki czerwone [1.5 kg] (ciemne, czerwone)
  • kwas buraczany [0.5 l]
  • cebula [1 ]
  • liście laurowe [3 szt.]
  • ziele angielskie [10 szt.]
  • pieprz [30 ] (ziaren)
  • majeranek
  • cytryna [0.5 szt.]
  • kminek (kilka ziaren)
  • grzyby (suszone, kilka sztuk)
  • ocet malinowy [3 łyżki]
  • wino czerwone wytrawne [0.25 szklanki]
  • sól
  • koncentrat barszczu czerwony [1 szklanka]

Przygotowanie:

Suszone grzyby namoczyć, umyć, ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Buraki umyć i upiec w piekarniku lub ugotować w niewielkiej ilości wody. Obrać i zetrzeć na tarce, zalać 1,5 litra wrzątku, odstawić, po ok. 12 godz. zlać płyn. Do tak przygotowanego wywaru dodać kwas burakowy, wywar z grzybów wraz z grzybami, wino, 1/2 cytryny ze skórką, ocet, koncentrat, obraną cebulę i przyprawy. Mocno podgrzać, ale nie gotować, bo barszcz straci kolor. Odstawić na kilka godzin, ponownie podgrzać, wyjąć cytrynę, doprawić zupę solą lub miodem, jeśli jest zbyt kwaśna.
Barszcz najlepiej podawać dopiero następnego dnia – z uszkami, pasztecikami z kapustą i grzybami, kulebiakiem lub paluszkami z ciasta francuskiego. Po Wigilii do barszcza można dodać esencjonalnego rosołu.

    Śr. ocena: 2.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z owocami morza

Komentarze

  • kropka75, 2009-12-26 18:50:56
    kropka75
    2
    Kwas buraczany, ocet i cytryna - trochę za dużo tego dobrego. Dobry kwas buraczany wystarcza sam, barszcz naprawdę wychodzi mocno kwaśny.

    Buraki, kwas buraczany i koncentrat barszczu - po co to wszystko? Skoro mamy buraki i buraczany zakwas, sztuczny koncentrat tylko wszystko zepsuje.

    Nie rozumiem tego przepisu, jest przekombinowany.
  • Monifash34, 2010-01-19 19:28:27
    Monifash34
    2
    Według mnie wystarczą buraki i zakwas buraczany.Kropelkę octu można dać,ale
    cytryny nie daję i wina też nie wlewam.
    Koncentrat barszczu jest niepotrzebny.
  • Pepus, 2010-11-11 17:06:14
    Pepus
    Ja daję tylko ocet lub sok z cytryny a tu widzę i kwas buraczany, ocet oraz cytryna. Nigdy nie daję też kwasu buraczanego.
    Nie oceniam przepisu, bo jak dla mnie strasznie kwaśny wyszedł by.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką
  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)