Sushi - futomaki w mojej wersji

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2010-07-20
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Sushi - futomaki w mojej wersji
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Sushi - futomaki w mojej wersji
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Sushi - futomaki w mojej wersji
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Sushi - futomaki w mojej wersji
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Sushi - futomaki w mojej wersji
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Sushi - futomaki w mojej wersji

Składniki:

Przygotowanie:

Nie będę nikogo oszukiwać - nie jestem znawczynią sushi :) To moja wersja, ze składnikami, które najbardziej lubię. Może nie jest doskonałe ale przecież nie o wygląd tu chodzi. Robiłam je drugi raz w życiu i uważam że było pyszne :)
Proszę nie krzyczeć, że podobne przepisy pojawiły się na smacznym, mi tam brakowało kilku szczegółów :)

Podstawą jest ryż, który za pierwszym razem podobno sie nie udaje - tak też było w moim przypadku - ale za drugim wyszedł super.
Ja gotuję według proporcji:
- szklanka ryżu
- 1 i 1/4 szklanki wody (25% wody więcej niż ryżu)
- 4 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżki cukru (jeśli ktoś lubi mniej słodkawy proponuje dodać tylko 1)
- 1 łyżeczka soli
Ryż płuczemy kilka razy w miarę delikatnie obchodząc się z ziarenkami aż uzyskamy dość przejrzystą wodę. Gotujemy aż do wchłonięcia wody - ok. 15 minut - na małym ogniu nie podnosząc pokrywki. Następnie zdejmujemy z ognia, mieszamy i odstawiamy jeszcze na kilka minut pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy octową miksturę – podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia cukru i soli – dodajemy do ryżu, delikatnie mieszamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Na rozwiniętą matę bambusową kładziemy nori (matową strona do góry), na 2/3 powierzchni - mniej więcej - nakładamy warstwę ryżu (ok.0,5 cm)*.
Na środku, przez całą szerokość robimy palcem wgłębienie, następnie smarujemy mała ilością wasabi, serkiem Philadelphia, kładziemy paski ogórka (bez pestek), awokado i łososia lub paluszki krabowe.
Trzymając matę i brzeg nori jednocześnie zwijamy rulon, cały czas dociskając i przesuwając matę. Ostrym nożem** kroimy na równe kawałki (zazwyczaj 8 kawałków)...podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem do "przegryzania"

Z podanej ilości wychodzi ok. 6-7 płatów nori czyli 48 – 56 futomaków

*aby ryż nie kleił się do rąk zwilżamy je w wodzie

**nóż maczany w wodzie bardzo ułatwi krojenie

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • ewelline, 2010-07-21 01:34:08
    ewelline
    4
    Bardzo ładne sushi !!! Ja osobiście za sushi nie przepadam, ale ja jadłam zaledwie dwa razy w chińskiej restauracji, gdzie wśród pięciu rożnych smaków sushi posmakowało mi tylko jedno ale nie pamiętam z czym było miałam kiedyś ochotę spróbować zrobić sama ale wolałam nie ryzykować może kiedyś spróbuje zrobić jakąś małą porcje dla dwojga

    Twoje sushi jest śliczne Ja daje 5 gwiazdek!!!
  • Shazney, 2010-07-21 16:59:53
    Shazney
    1
    Ale Ci ładnie wyszły! Ja tak nie potrafię, a próbowałam nie raz... Ach, bardzo lubię sushi... Chyba mnie zmotywowałaś, spróbuję zrobić jeszcze raz, ale chyba już ostatni . Daję 5 gwiazdek za dokładny opis.
  • hayley01, 2010-07-21 22:05:39
    hayley01
    eweline ja również nie jestem miłośniczką "typowego" sushi, lubię tylko wybrane, delikatne smaki. Ale jestem pewna, że to z mojego przepisu będzie Ci smakować...więc do dzieła

    Shazney, starałam się jak mogłam, pierwszy rulonik nie do końca się udał ale kolejne były coraz ładniejsze
    Komentarz
  • MamKalosze, 2010-07-22 00:28:24
    MamKalosze
    2
    WOW ale piękne!!!! ja uwielbiam sushi!!!
  • miskowa, 2010-07-22 14:36:30
    miskowa
    2
    moim zdaniem super przepis, bo bardzo dokładnie opisany. Każdy powinien sobie poradzić. A kwestia zwijania kształtnych ruloników zależy od wprawy tylko. Więc nic tylko próbować, dzięki temu można robić takie sushi, jakie najbardziej lubimy
  • Nescca, 2010-07-26 00:44:45
    Nescca
    0
    Pięknie wyszło Twoje sushi. Na pewno skorzysta z tego przepisu, jestem wprawdzie wybredna do sushi ale tu jets wszytko co będzie mi smakowało!
  • aleksaa, 2010-08-21 11:24:21
    aleksaa
    1
    bardzo dobrze opisane, krok po kroku
    ja wolę jak mi się sushi poda niż je sama robić :P za dużo zakupów i zabawy
    koleżanka robi podobną metodą, pyyycha! a do tego to apetyczne zdjęcie!
  • marronelle, 2010-08-27 11:20:23
    marronelle
    Hm, powiedz mi, jak zrobiłaś to, że sushi wygląda tak pięknie? Ostatnio robiłam i nie wiem, może to wina ryżu, albo zrobiłam coś nie tak, ale ryż nie był taki spójny, gdy zawinęłam go w nori.
    Komentarz
  • hayley01, 2010-08-27 11:31:19
    hayley01
    Bardzo możliwe, że to wina ryżu. Dobrze ugotowany (oczywiście odpowiednia odmiana) to podstawa. Nie twierdzę, że ten z mojego przepisu jest idealny ale nie sprawia problemu podczas zwijania i wszystko trzyma się "kupy"
    Komentarz
  • marronelle, 2010-09-02 15:47:39
    marronelle
    Hm, odmiana jest odpowiednia, specjalnie do ryżu, vinegret również. Spróbuję zrobić jeszcze raz, dokładnie wg przepisu Jakby co będę się Ciebie radzić
    Komentarz
  • marronelle, 2010-09-02 19:07:34
    marronelle
    Coś się zawiesiłam i mój komentarz wyszedł bez ładu Miało być "specjalnie do sushi"
    Komentarz
  • hayley01, 2010-09-02 19:13:58
    hayley01
    Trzeba próbować aż do skutku, praktyka czyni mistrza Trzymam kciuki, na pewno się uda
    Komentarz
  • blysk_w_oku, 2011-10-03 10:25:06
    blysk_w_oku
    2
    Zrobiłam wg. Twojego przepisu dla gości, którzy nigdy nie jedli sushi O ile nie kłamali to wszystkim smakowało Dla mnie smak był bardzo podobny do tego sushi, które dawniej jadałam, więc sądzę, że jak na pierwsze podejście wyszło WSPANIALE! Dzięki za przepis - szczególnie na ryż.
  • rena_ta, 2011-11-17 15:31:16
    rena_ta
    2
    Rewelacja! Podziwiam zdolności. Próbowałam kilka razy samodzielnie przygotować sushi, ale nie oszukujmy się, wychodziło nędznie. Tak więc na sushi to do "siódemek" albo do Ryżowego Pola. Jedyną surową rybę jaką mogę przyrządzić to śledź
  • Ewskko, 2012-11-14 19:20:50
    Ewskko
    0
    Robię prawie identycznie, tylko bez serka i ze specjalnym octem do sushi, już gotowym. Zawsze wychodzi i zawsze wszystkim smakuje
  • mpt, 2014-10-30 09:05:25
    mpt
    0
    Wyszło Ci bardzo ładne suszku! Ja dodaję jeszcze marynowaną tykwę (kupuję w kuchniach świata) i część łososiagrilluję albo piekę w piekarniku (polanego na przykład mieszanką odrobiny oliwy, miodu, sosu sojowego i wyciśniętego czosnku - coś a'la samorobne teryiaki).

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem