Sushi - futomaki w mojej wersji
Składniki:
- ryż [500 g] (do sushi)
- ocet ryżowy [8 łyżek]
- cukier [4 łyżki]
- sól [2 łyżeczki]
- nori - płaty wodorostów do sushi
- łosoś
- paluszki krabowe
- awokado
- ogórek gruntowy
- ser twarogowy (serek Philadelphia)
- wasabi
- sos sojowy (polecam Kikkoman)
- imbir
Przygotowanie:
Nie będę nikogo oszukiwać - nie jestem znawczynią sushi :) To moja wersja, ze składnikami, które najbardziej lubię. Może nie jest doskonałe ale przecież nie o wygląd tu chodzi. Robiłam je drugi raz w życiu i uważam że było pyszne :)
Proszę nie krzyczeć, że podobne przepisy pojawiły się na smacznym, mi tam brakowało kilku szczegółów :)
Podstawą jest ryż, który za pierwszym razem podobno sie nie udaje - tak też było w moim przypadku - ale za drugim wyszedł super.
Ja gotuję według proporcji:
- szklanka ryżu
- 1 i 1/4 szklanki wody (25% wody więcej niż ryżu)
- 4 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżki cukru (jeśli ktoś lubi mniej słodkawy proponuje dodać tylko 1)
- 1 łyżeczka soli
Ryż płuczemy kilka razy w miarę delikatnie obchodząc się z ziarenkami aż uzyskamy dość przejrzystą wodę. Gotujemy aż do wchłonięcia wody - ok. 15 minut - na małym ogniu nie podnosząc pokrywki. Następnie zdejmujemy z ognia, mieszamy i odstawiamy jeszcze na kilka minut pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy octową miksturę – podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia cukru i soli – dodajemy do ryżu, delikatnie mieszamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Na rozwiniętą matę bambusową kładziemy nori (matową strona do góry), na 2/3 powierzchni - mniej więcej - nakładamy warstwę ryżu (ok.0,5 cm)*.
Na środku, przez całą szerokość robimy palcem wgłębienie, następnie smarujemy mała ilością wasabi, serkiem Philadelphia, kładziemy paski ogórka (bez pestek), awokado i łososia lub paluszki krabowe.
Trzymając matę i brzeg nori jednocześnie zwijamy rulon, cały czas dociskając i przesuwając matę. Ostrym nożem** kroimy na równe kawałki (zazwyczaj 8 kawałków)...podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem do "przegryzania"
Z podanej ilości wychodzi ok. 6-7 płatów nori czyli 48 – 56 futomaków
*aby ryż nie kleił się do rąk zwilżamy je w wodzie
**nóż maczany w wodzie bardzo ułatwi krojenie
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: muffinki z dyniÄ…
Komentarze
Twoje sushi jest śliczne
Shazney, starałam się jak mogłam, pierwszy rulonik nie do końca się udał ale kolejne były coraz ładniejsze
ja wolę jak mi się sushi poda niż je sama robić :P za dużo zakupów i zabawy
koleżanka robi podobną metodą, pyyycha! a do tego to apetyczne zdjęcie!