Naleśniki z budyniem i brzoskwiniami

autor: , kategoria: naleśniki , dodano: 2010-07-23
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z budyniem i  brzoskwiniami
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z budyniem i  brzoskwiniami

Składniki:

Przygotowanie:

Polowe masła rozstąpić i ostudzić. Z mąki, jaj, cukru, , 250 ml mleka i roztopionego masła przygotować ciasto. Posolić. Odstawić na 30 minut. Jeśli zrobi się za geste rozcieńczyć z woda gazowana, powinno być lejące. Patelnie rozgrzać i natłuścić i równomiernie rozprowadzić ciasto na patelni.
Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu. Pod koniec dodaj pozostałe masło, dokładnie wymieszaj i przestudź. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, brzoskwinie pokroić na plasterki.
Na każdy naleśnik nałóż porcje budyniu, parę kawałków brzoskwini i posyp płatkami migdałowymi. Zwinąć, posypać płatkami migdałowymi i cukrem pudrem :)

Smacznego!

Uwaga: bardzo kaloryczne ok 600 kcal każda porcja!

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • MamKalosze, 2010-07-23 13:41:52
    MamKalosze
    migdały można z cukrem prażyć by były słodsze?

    Dodaje przepis do ulubionych, przeczytałam tylko składniki i mi ślinka pociekła muszą być przepyszne, wypróbuje na dniach ja lobię naleśniki na słodko Fajnie jak bys zdjęcie wstawiła
    Komentarz
  • Snowwhiteproncess, 2012-04-19 23:31:54
    Snowwhiteproncess
    MamKalosze- myślę, że niebardzo możnaby z cukrem, bo on by się skarmelizował, migdały przypaliły i powstała twarda bryła. Jak chcesz słodsze to chyba lepiej dodać więcej do ciasta czy do budyniu, ewentualnie posypać cukrem pudrem gotowe danie

    Jutro zrobię je na obiad to wtedy zdam relację. A i wydaje mi się, że wkradł się błąd, w składnikach jest "mleko [75ml]" a w opisie "Z mąki, jaj, cukru, , 250 ml mleka". Tak więc myślę, że druga wersja jest poprawna : )
    Komentarz
  • Snowwhiteproncess, 2012-04-20 23:33:47
    Snowwhiteproncess
    1
    Pomysłowe dosyć połączenie naleśników i budyniu, ale w sumie nic szczególnego w smaku. Owoce zmieniłabym na inne, brzoskwinie średnio pasują. I radzę rozsmarowywać budyń ciepły/gorący, później bardzo ciężko się to robi. Może też inny, bardziej wyraźny smak budyniu by coś zmienił (u mnie był śmietankowy). No nie wiem, w kązdym bądź razie coś by tu trzeba pokombinować.
  • ewelline, 2012-04-21 03:48:10
    ewelline
    W składnikach jest błąd, powinno być 750 ml mleka, ponieważ 250 mamy użyć do zrobienia naleśników a 500 ml do przygotowania budyniu.


    Ja robię je zawsze z budyniem waniliowym, wydaje mi się ze ma bardziej wyraźny smak, inne owoce również jak najbardziej na tak Polecam tez z truskawkami i malinami
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem