Tiramisu Pierre'a Herme

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2010-07-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tiramisu Pierre'a Herme
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tiramisu Pierre'a Herme
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tiramisu Pierre'a Herme
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tiramisu Pierre'a Herme

Składniki:

Przygotowanie:

Zaparzoną kawę odstawić do ostygnięcia
Żółtka oddzielić od białek
Przygotować krem mascarpone: do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować do temperatury 120C [Nie mam termometru więc gotuję na oko. Syrop na opuszce palca ma kształt spłaszczonej kulki. Rozciągany między palcami tworzy piórka - czyli po prostu zaczyna się robić trochę gęsty. To chyba najtrudniej brzmiący etap, ale naprawdę nie jest istotne, jaką dokładnie ma ten syrop temperaturę - ja to robię na oko i zawsze wychodzi]. Białka ubić na sztywną pianę i, dodając syrop, ubijać aż ostygną.
W salaterce łyżką wymieszać mascarpone z żółtkami. Dodać ubitą pianę i dokładnie ale delikatnie wymieszać krem.
Przygotować naczynie o wymiarach 19x24 cm. Połowę biszkoptów kolejno zanurzać w kawie i rozłożyć na dnie naczynia. Polać winem.
Na biszkopty wyłożyć połowę kremu mascarpone. [ja tu jeszcze posypuję krem przesianym kakao] Na wierzchu ułożyć drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów i przykryć je pozostałym kremem mascarpone. Powierzchnię wyrównać.
Tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny [jeśli używamy kupionych biszkoptów, to lepiej na dobę, bo wtedy biszkopty wchłoną nadmiarową wilgoć i tiramisu jest stabilniejsze przy wyjmowaniu z formy]. Przed podaniem posypać przesianym kakao.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • dodaja, 2010-07-23 12:40:11
    dodaja
    0
    Poleciało do ulubionych Te smakowite zdjęcia wzmogły u mnie chęć na coś słodkiego, a nie mam nic... Przy kolejnych zakupach kupie co trzeba i będę się delektowała
  • MamKalosze, 2010-07-23 13:37:55
    MamKalosze
    serek mascarpone - pojecie nie mam co to za serek no może jak bym była w Polsce to bym wiedziała można go czymś zastąpić? Nie wiem jak on się nazywa u mnie;(
    Komentarz
  • kochanie, 2010-08-02 00:05:52
    kochanie
    MaszKalosze Ser mascarpone jest włoski. Nie wiem, gdzie jesteś, ale skoro w Polsce jest taki ser, to powinien być w każdym kraju Poszukaj, a jakby nie było, to on jest bardzo tłusty, mocno zmielony, znalazłam w necie, że podobny do niego jest np. "Alpendorf sahnig" (70% tłuszczu).
    Dodaja, smacznego
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe