Paluszki biszkoptowe

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2010-07-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Paluszki biszkoptowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Paluszki biszkoptowe

Składniki:

  • mąka pszenna [80 g]
  • jajka [4 ]
  • żółtko z jajka [4 ]
  • cukier puder [110 g]

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 220*C.
Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać połowę cukru.
W drugiej misce 8 żółtek utrzeć z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę.
Stopniowo dodawać do piany żółtka z cukrem na przemian z mąką i delikatnie (!) mieszać drewnianą łyżką aż się połączą.
Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć biszkopty w kształcie paluszków. Posypać cukrem.
Piec 10-15 minut.

Przepis na 500 g biszkoptów (nie mam pojęcia, ile to może być porcji).
(Są świetne do tiramisu, dużo lepsze niż kupione, bo szybciej nasiąkają i wchłaniają płyn.)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: keks świąteczny

Komentarze

  • Kasia_By, 2011-05-26 17:11:32
    Kasia_By
    fajny przepis, na pewno wypróbuję
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem