Paluszki biszkoptowe
autor: kochanie,
kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano:
2010-07-23
Składniki:
- mąka pszenna [80 g]
- jajka [4 ]
- żółtko z jajka [4 ]
- cukier puder [110 g]
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 220*C.
Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać połowę cukru.
W drugiej misce 8 żółtek utrzeć z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę.
Stopniowo dodawać do piany żółtka z cukrem na przemian z mąką i delikatnie (!) mieszać drewnianą łyżką aż się połączą.
Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć biszkopty w kształcie paluszków. Posypać cukrem.
Piec 10-15 minut.
Przepis na 500 g biszkoptów (nie mam pojęcia, ile to może być porcji).
(Są świetne do tiramisu, dużo lepsze niż kupione, bo szybciej nasiąkają i wchłaniają płyn.)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: rafaello bez pieczenia
Komentarze