Paluszki biszkoptowe

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2010-07-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Paluszki biszkoptowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Paluszki biszkoptowe

Składniki:

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 220*C.
Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać połowę cukru.
W drugiej misce 8 żółtek utrzeć z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę.
Stopniowo dodawać do piany żółtka z cukrem na przemian z mąką i delikatnie (!) mieszać drewnianą łyżką aż się połączą.
Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć biszkopty w kształcie paluszków. Posypać cukrem.
Piec 10-15 minut.

Przepis na 500 g biszkoptów (nie mam pojęcia, ile to może być porcji).
(Są świetne do tiramisu, dużo lepsze niż kupione, bo szybciej nasiąkają i wchłaniają płyn.)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Kasia_By, 2011-05-26 17:11:32
    Kasia_By
    fajny przepis, na pewno wypróbuję
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe