Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Kopytka 1

autor: , kategoria: kluski, kuchnia polska , dodano: 2009-10-24
  • Kopytka 1

Składniki:

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki, zemleć w maszynce lub utłuc na miazgę. Wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, sól i ewentualnie trochę wody. Zagnieść ciasto, rozwałkować placek grubości ok. 1 cm, pokroić go w romby lub w kwadraty. Kopytka ułożyć w formie wysmarowanej tłuszczem, włożyć do piekarnika i piec kilka minut lub ugotować we wrzącej osolonej wodzie.

    Śr. ocena: 4.54 / recenzji: 14 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • m.a.r.t.a, 2009-12-19 23:35:16
    m.a.r.t.a
    3
    Uwielbiam kopytka z odrobiną tłuszczu i skwarkami bądź lekko przysmażoną bułką tartą. Dodatkowo lubię dodać surówkę z marchwi, seleru. Ostatnio naszła mnie nawet chęć na ćwikłę z chrzanem oraz tarte buraczki. Palce lizać!
  • kropka75, 2009-12-20 10:13:44
    kropka75
    2
    Proste i smaczne danie. Do tego tanie. Do zjedzenia od razu, do osmażenia później.

    Do mięs, sosów, z różnymi dodatkami. Polecam spróbować.
  • malinka118, 2010-01-04 15:07:48
    malinka118
    3
    A ja lubię dodać twarogu do ciasta, są wtedy delikatniejsze.
  • Wenila, 2010-01-05 23:12:16
    Wenila
    1
    standardowe danie z dzieciństwa. Jestem zdecydowanie na tak! Choć nie wiedziałam że można upiec
  • Agaw'a, 2010-01-09 20:46:13
    Agaw'a
    0
    Ja również uwielbiam kopytka!
    Z masełkiem, sosikiem mięsnym czy pieczarkowym... Pycha!
  • hania811, 2010-02-01 13:20:02
    hania811
    1
    Uwielbiam kopytka.
    Szczególnie z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty kiszonej.
    Nie wiedziałam że można je piec w piekarniku.
    No i dziwi mnie trochę brak jajek w składzie.

    Ja dodaję 2 jaja na 1 kg ziemniaków.
  • Martilla, 2010-02-17 12:18:04
    Martilla
    2
    Uwielbiam szczególnie odsmażane na masełku. Nie wpadłabym na to by przyrządzić je w piekarniku.
  • Sandra89, 2010-02-17 14:55:19
    Sandra89
    2
    Jeśli zrobimy za dużo zawsze można odsmarzyć na drugi dzień
    Podobno im mniej jajek tym bardziej miękkie.
  • alkamor, 2010-03-01 22:05:43
    alkamor
    1
    a mnie zawsze wychodzą za "tęgie" ale generalnie kopytka uwielbiam!!jadam albo na słodko polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem albo z sosem...

    a co do dodania twarogu to już wtedy są leniwe kluski (znaczy się nie dla leniuchów tylko taka nazwa, żeby nie było :P )
  • ImmortalLover, 2010-06-18 19:13:08
    ImmortalLover
    1
    Przypiekać?Hmm tego nie wiedziałam
    Ale do tego sosik i sałatka jakaś mmm
  • masija, 2010-06-18 22:26:11
    masija
    0
    Kocham! Zawsze dodaję więcej mąki, żeby były takie 'gumiaste' U mnie nigdy nie jadło się ich na surowo.. Do kopytek zasmażka z masła i bułki tartej, zasmażką polewam kopytka, na nie cukier i cynamon.. mmm kocham
  • masija, 2010-06-18 22:27:29
    masija
    Nie na surowo, tfu! Na ostro:P proszę o wybaczenie :P
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-19 16:01:57
    marissima
    -2
    W przepisie nie ma wody!
    Można świeże ziemniaki przecisnąć przez praskę.

    Niektórzy formują z ciasta długi,okrągły klusek i tną go na kawałeczki (ale to chyba już staropolski zwyczaj z czasów naszych babć).

    Danie dobre na okres zimowy.

  • ewelline, 2010-07-27 04:48:17
    ewelline
    2
    ja nie widzę problemu, ze w przepisie nie ma wody w składnikach jest w sposobie przyrządzenia napisane ze można dodać wodę i to wystarczy.

    u mnie formowało się również w długi paluch i cięło pod skosem w raby.
    O pieczeniu w formie pierwszy raz słyszę aż mam ochotę na takie kopytka
    Ja zawsze ugotowane wcześniej w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej podsmażałam na patelni z cebulka
  • Susanna, 2010-11-23 12:06:44
    Susanna
    Boję się trochę co wyjdzie z nich po upieczeniu w piekarniku ale chyba spróbuję je zrobić dziś na obiad....
    Fajnie gdyby z zewnątrz były chrupiące a w środku mięciutkie
    Komentarz
  • Susanna, 2010-11-23 12:08:38
    Susanna
    aha i w jakiej temp. je piec?? Bo nic o tym nie pisze...
    Komentarz
  • Susanna, 2010-11-24 08:22:21
    Susanna
    0
    Oceniam na 4,5. Wczoraj zrobiłam na obiad te kopytka. W smaku są jak najbardziej OK, musiałam dodać trochę wody (jak wspomniała autorka przepisu) i ciasto wyszło dobre. Upiekłam w piekarniku w temp. 180 C na najwyższym poziomie. Z zewnątrz chrupiące - w środku mięciutkie Smakowały nam ale osobiście uważam, że te pieczone w piekarniku lepiej pasują jako dodatek do mięs i zawiesistych sosów a gotowane w wodzie można zjeść same z cebulką i boczkiem albo z bułką tartą. Szkoda, że nie podałaś temp. pieczenia. Robiłam je pierwszy raz w życiu i bałam się że coś nie wyjdzie (tak, tak... mam "złote ręce" i nie wszystko mi wychodzi).
  • madzia34523, 2012-05-22 21:30:51
    madzia34523
    po ugotowaniu kopytek zawsze przypiekam je z cebulką na patelni, mniam
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym