Kopytka 1

autor: , kategoria: kluski, kuchnia polska , dodano: 2009-10-24
  • Kopytka 1

Składniki:

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki, zemleć w maszynce lub utłuc na miazgę. Wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, sól i ewentualnie trochę wody. Zagnieść ciasto, rozwałkować placek grubości ok. 1 cm, pokroić go w romby lub w kwadraty. Kopytka ułożyć w formie wysmarowanej tłuszczem, włożyć do piekarnika i piec kilka minut lub ugotować we wrzącej osolonej wodzie.

    Śr. ocena: 4.54 / recenzji: 14 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • m.a.r.t.a, 2009-12-19 23:35:16
    m.a.r.t.a
    3
    Uwielbiam kopytka z odrobiną tłuszczu i skwarkami bądź lekko przysmażoną bułką tartą. Dodatkowo lubię dodać surówkę z marchwi, seleru. Ostatnio naszła mnie nawet chęć na ćwikłę z chrzanem oraz tarte buraczki. Palce lizać!
  • kropka75, 2009-12-20 10:13:44
    kropka75
    2
    Proste i smaczne danie. Do tego tanie. Do zjedzenia od razu, do osmażenia później.

    Do mięs, sosów, z różnymi dodatkami. Polecam spróbować.
  • malinka118, 2010-01-04 15:07:48
    malinka118
    3
    A ja lubię dodać twarogu do ciasta, są wtedy delikatniejsze.
  • Wenila, 2010-01-05 23:12:16
    Wenila
    1
    standardowe danie z dzieciństwa. Jestem zdecydowanie na tak! Choć nie wiedziałam że można upiec
  • Agaw'a, 2010-01-09 20:46:13
    Agaw'a
    0
    Ja również uwielbiam kopytka!
    Z masełkiem, sosikiem mięsnym czy pieczarkowym... Pycha!
  • hania811, 2010-02-01 13:20:02
    hania811
    1
    Uwielbiam kopytka.
    Szczególnie z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty kiszonej.
    Nie wiedziałam że można je piec w piekarniku.
    No i dziwi mnie trochę brak jajek w składzie.

    Ja dodaję 2 jaja na 1 kg ziemniaków.
  • Martilla, 2010-02-17 12:18:04
    Martilla
    2
    Uwielbiam szczególnie odsmażane na masełku. Nie wpadłabym na to by przyrządzić je w piekarniku.
  • Sandra89, 2010-02-17 14:55:19
    Sandra89
    2
    Jeśli zrobimy za dużo zawsze można odsmarzyć na drugi dzień
    Podobno im mniej jajek tym bardziej miękkie.
  • alkamor, 2010-03-01 22:05:43
    alkamor
    1
    a mnie zawsze wychodzą za "tęgie" ale generalnie kopytka uwielbiam!!jadam albo na słodko polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem albo z sosem...

    a co do dodania twarogu to już wtedy są leniwe kluski (znaczy się nie dla leniuchów tylko taka nazwa, żeby nie było :P )
  • ImmortalLover, 2010-06-18 19:13:08
    ImmortalLover
    1
    Przypiekać?Hmm tego nie wiedziałam
    Ale do tego sosik i sałatka jakaś mmm
  • masija, 2010-06-18 22:26:11
    masija
    0
    Kocham! Zawsze dodaję więcej mąki, żeby były takie 'gumiaste' U mnie nigdy nie jadło się ich na surowo.. Do kopytek zasmażka z masła i bułki tartej, zasmażką polewam kopytka, na nie cukier i cynamon.. mmm kocham
  • masija, 2010-06-18 22:27:29
    masija
    Nie na surowo, tfu! Na ostro:P proszę o wybaczenie :P
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-19 16:01:57
    marissima
    -2
    W przepisie nie ma wody!
    Można świeże ziemniaki przecisnąć przez praskę.

    Niektórzy formują z ciasta długi,okrągły klusek i tną go na kawałeczki (ale to chyba już staropolski zwyczaj z czasów naszych babć).

    Danie dobre na okres zimowy.

  • ewelline, 2010-07-27 04:48:17
    ewelline
    2
    ja nie widzę problemu, ze w przepisie nie ma wody w składnikach jest w sposobie przyrządzenia napisane ze można dodać wodę i to wystarczy.

    u mnie formowało się również w długi paluch i cięło pod skosem w raby.
    O pieczeniu w formie pierwszy raz słyszę aż mam ochotę na takie kopytka
    Ja zawsze ugotowane wcześniej w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej podsmażałam na patelni z cebulka
  • Susanna, 2010-11-23 12:06:44
    Susanna
    Boję się trochę co wyjdzie z nich po upieczeniu w piekarniku ale chyba spróbuję je zrobić dziś na obiad....
    Fajnie gdyby z zewnątrz były chrupiące a w środku mięciutkie
    Komentarz
  • Susanna, 2010-11-23 12:08:38
    Susanna
    aha i w jakiej temp. je piec?? Bo nic o tym nie pisze...
    Komentarz
  • Susanna, 2010-11-24 08:22:21
    Susanna
    0
    Oceniam na 4,5. Wczoraj zrobiłam na obiad te kopytka. W smaku są jak najbardziej OK, musiałam dodać trochę wody (jak wspomniała autorka przepisu) i ciasto wyszło dobre. Upiekłam w piekarniku w temp. 180 C na najwyższym poziomie. Z zewnątrz chrupiące - w środku mięciutkie Smakowały nam ale osobiście uważam, że te pieczone w piekarniku lepiej pasują jako dodatek do mięs i zawiesistych sosów a gotowane w wodzie można zjeść same z cebulką i boczkiem albo z bułką tartą. Szkoda, że nie podałaś temp. pieczenia. Robiłam je pierwszy raz w życiu i bałam się że coś nie wyjdzie (tak, tak... mam "złote ręce" i nie wszystko mi wychodzi).
  • madzia34523, 2012-05-22 21:30:51
    madzia34523
    po ugotowaniu kopytek zawsze przypiekam je z cebulką na patelni, mniam
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe