ciasto odwrotne

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-07-28
  • ciasto odwrotne

Składniki:

Przygotowanie:

- Jabłka i śliwki kroimi na ćwiartki, po czym wkładamy do garnka, zalewamy sokiem z cytryny i łyżką wody, do tego dosypujemy 100g. cukru i gotujemy na małym ogniu ok. 50min.

- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia (i cynamonem) i masłem. Wyrabiamy ciasto rękoma, dodając stopniowo pozostałe 50g. cukru i ubite jajko

- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy uprzednio podgotowanymi owocami. Na to uładamy wyrobione ciasto, ale pamiętając o tym, żeby pozostawić wolną przestrzeń pomiędzy warstwą owoców i ciasta (nie może być to zbyt ściśnięte!)
*całość można posypać orzechami

- Piec w temperaturze 180st. przez ok. 25-30min.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe