Kotleciki z ziemniaków i fety

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-07-28
  • Kotleciki z ziemniaków i fety

Składniki:

  • ser feta [1 op.]
  • ziemniaki [7 szt.] (średniej wielkości)
  • cebula [2 szt.] (średniej wielkości)
  • ser żółty [200 g] (mniej więcej)
  • oregano (ilość zależna od upodobań, ja daję ok. łyżeczki)
  • bazylia (ilość zależna od upodobań, ja daję ok. pół łyżeczki)
  • pieprz czarny (do smaku)
  • bułka tarta (do obtaczania)
  • olej słonecznikowy [2 łyżki] (ilośc orientacyjna, potrzebny do smażenia)
  • jogurt naturalny [6 łyżek] (ma skleić masę)

Przygotowanie:

1. Obieramy i gotujemy ziemniaki.

2. Obieramy i kroimy cebulę, ja preferuję sporą kostkę, ale oczywiście co kto woli :)

3. Ser żółty trzemy na tarce (na dużych oczkach). Dodajemy do niego fetę, cebulę, przyprawy (nie solimy! feta jest dostatecznie słona) i jogurt - tyle, żeby wszystko ładnie się skleiło. Mieszamy aż cała masa będzie miała podobną konsystencję.

4. Ziemniaki po ugotowaniu rozgniatamy, czekamy chwilę żeby ostygły (nie muszą być zimne, wystarczy, że nie będą parzyły dłoni ;) ), następnie mieszamy bardzo dokładnie z masą.

5. Z powstałej masy lepimy kulki i rozgniatamy lekko, żeby uformować kotleciki (gdyby się nie kleiły, można dodać jeszcze trochę jogurtu, ale mi się to nie zdarzyło).

6. Obtaczamy kotleciki w bułce tartej, wrzucamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz, smażymy do uzyskania złotego lub brązowego koloru.

Bardzo fajna i moim zdaniem sycąca przekąska :) Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciastka dyniowe

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką