Kotleciki z ziemniaków i fety

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-07-28
  • Kotleciki z ziemniaków i fety

Składniki:

Przygotowanie:

1. Obieramy i gotujemy ziemniaki.

2. Obieramy i kroimy cebulę, ja preferuję sporą kostkę, ale oczywiście co kto woli :)

3. Ser żółty trzemy na tarce (na dużych oczkach). Dodajemy do niego fetę, cebulę, przyprawy (nie solimy! feta jest dostatecznie słona) i jogurt - tyle, żeby wszystko ładnie się skleiło. Mieszamy aż cała masa będzie miała podobną konsystencję.

4. Ziemniaki po ugotowaniu rozgniatamy, czekamy chwilę żeby ostygły (nie muszą być zimne, wystarczy, że nie będą parzyły dłoni ;) ), następnie mieszamy bardzo dokładnie z masą.

5. Z powstałej masy lepimy kulki i rozgniatamy lekko, żeby uformować kotleciki (gdyby się nie kleiły, można dodać jeszcze trochę jogurtu, ale mi się to nie zdarzyło).

6. Obtaczamy kotleciki w bułce tartej, wrzucamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz, smażymy do uzyskania złotego lub brązowego koloru.

Bardzo fajna i moim zdaniem sycąca przekąska :) Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem