Brownies

autor: , kategoria: ciasta ucierane, kuchnia amerykańska , dodano: 2009-12-03
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Brownies
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Brownies

Składniki:

Przygotowanie:

Rozpuścić masło i czekoladę w garnku z grubym dnem, przestudzić. Jajka wymieszać z cukrem i aromatem waniliowym, dodać mąkę połączoną z solą i orzechy.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piec 40–50 min w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Gotowe ciasto jest suche z wierzchu, ale lepkie w środku.

    Śr. ocena: 4.81 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Paramore, 2009-12-09 22:20:19
    Paramore
    Jako wielbicielka czekolady jestem zmuszona dać 5
    Wygląda pysznie!
    A przepis jest czytelny, wydaje się łatwy, na pewno wypróbuję w najbliższym czasie
    Komentarz
  • Ashira, 2009-12-09 22:23:02
    Ashira
    jakiej wielkości ma być forma?
    Komentarz
  • Sweetys, 2010-01-04 14:49:28
    Sweetys
    2
    Przepis prosty, łatwo dostępne składniki, a brownies wygląda apetycznie ;D
  • wiecznie_pod_wiatr, 2010-01-23 10:35:55
    wiecznie_pod_wiatr
    1
    ciasto pychota. Robię podobne. Tylko trochę inne proporcje składników (bo na 6 jajek daję 200 g masła i 200 g czekolady). Ciasto robi się bardzo szybko i bardzo szybko znika ze stołu .
  • vril, 2010-01-23 12:18:14
    vril
    Nie znosze tego ciasta. Robilam je kilka razy (sero-brownie tez) i to co wychodzi jak dla mnie jest koszmarem cukiernika, wstydzialbym sie je zaserwowac komukolwiek. Mylace jest w ogole okreslenie "ciasto" - masa chocby lezala 2 godziny w goracym piekarniku nigdy sie do konca nie upiecze, jedynie stezeje po ostygnieciu. Calosc jest przerazliwie slodka, mdlaca i maziowata (co zreszta widac na zalaczonym zdjeciu), brr. Nie rozumiem fenomenu tego "czegos", dla mnie to kulinarny kicz wszechczasow. Nie oceniam, bo musialabym dac pol gwiazdki ale moze ja sie nie znam - cala reszta swiata go lubi, wiec moze cos w nim jest.
    Komentarz
  • rozowo, 2010-03-28 10:50:50
    rozowo
    2
    uwielbiam brownie!zwlaszcza na cieplo podane z lodami waniliowymi.ale moim zdaniem podajesz za długi czas pieczenia.to ciasto powinno byc takie niedopieczone.mnie zazwyczaj starcza 25 min wtedy ciasto jest chrupiace na zewnaqtrz, a srodek jest polplynny.
  • rozwielitka, 2010-03-28 14:25:03
    rozwielitka
    1
    uwielbiam brownies! Mój przepis jest trochę inny, ale idea ta sama- do czekolady i masła dodaję dwie łyżki miodu, nie używam soli ano orzechów ale pokruszoną białą czekoladę.
  • gabka9, 2010-10-16 20:20:25
    gabka9
    1
    Pycha, pycha, pycha....

    Co prawda zmieniłam troszkę proporcje, zrobiłam z połowy, dałam mniej czekolady ale dodatkowo troszkę kakao i zrezygnowałam z aromatu, ale...po prostu niebo w gębie Piekłam 25 minut-mój się całkowicie upiekł, nie był "zakalcowaty" w środku, a najlepszy był na drugi dzień Właśnie pochłonęłam ostatni kawałek i ubolewam ze tyle w nim tłuszczu i cukru, bo mogłabym jeść bez końca.

    Polecam!

  • studentkaAM, 2012-07-16 21:52:22
    studentkaAM
    A dla mnie przepis jest mało czytelny :/ I co? Łączę to rozpuszczone masło z czekoladą z resztą składników?
    Komentarz
  • Snowwhiteproncess, 2012-07-17 11:13:17
    Snowwhiteproncess
    studentkaAM - przepis rzeczywiście nizbyt jasno napisany, ale jeśli moge pomóc, to tak, rozpuszczone masło z czekoladą trochę studzimy i łączymy z masą jaeczną (jakbyśmy dodali gorące to by nam jajeczica wyszła, więc uważać) no i to do foremki i do pieca : )
    Komentarz
  • studentkaAM, 2012-07-18 14:03:21
    studentkaAM
    Super, dzięki W sobotę zabieram się w takim razie za pieczenie
    Komentarz
  • milena8464, 2012-08-28 14:09:13
    milena8464
    Robiłam już kilka razy z podobnego przepisu. Zawsze cała blacha znika jeszcze tego samego dnia
    Komentarz
  • blackdress92, 2012-08-28 21:51:52
    blackdress92
    Brownies smakuje niesamowicie
    Komentarz
  • Ideryn, 2012-09-06 13:52:34
    Ideryn
    1
    Ach... chyba czas kupić lepszy piekarnik
  • takina, 2012-09-16 04:44:00
    takina
    0
    Wyszło mi!
    tylko następnym razem zrobię z połowy ilości (zrobiłam dwie małe formy keksowe, musiałam również wypełnić 12 mufinkowych - tyle miałam ciasta) i następnym razem nie dodam aromatu.
    Bardzo dziękuję za przepis - czytelny i udany
  • Agnieszka987, 2013-10-21 09:48:38
    Agnieszka987
    Paramore ocenia się po przygotowaniu a nie za ładne zdjecie czy opis! Zgłoszone.
    Komentarz
  • Nowis, 2014-01-26 15:25:02
    Nowis
    0
    zrobiłam i są przepyszne, polecam

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem