Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-07-30
  • Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

  • mąka [400 g] (Do ciasta)
  • margaryna [200 g] (Do ciasta)
  • woda [6 łyżek] (zimna woda z solą, do ciasta)
  • jajka [1 szt.] (do posmarowania ciasta)
  • margaryna (do smarowania formy)
  • kurczak [300 g] (Kurczak pieczony do farszu)
  • pieczarki [100 g] (do farszu)
  • margaryna [1.5 łyżki] (do farszu)
  • żółtko z jajka [2 szt.] (do farszu)
  • wino białe wytrawne [25 ml] (do farszu)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1.Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą. Dodać margarynę i drobno posiekać ostrym nożem, mieszając jednocześnie z mąką. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na placek grubości 4 mm.
2. Mięso z kurczaka zemleć w maszynce. Pieczarki oczyścić, opłukać i pościekać. Podsmażyć na margarynie, dodać mielone mięso, żółtka i wino, podsmażać 2 minuty, zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem i estragonem.
3. Z połowy rozwałkowanego ciasta wyciąć szklanką krążki, z drugiej połowy wyciąć nieco mniejsze krążki, posługując się mniejszą szklaneczką. Na większe krążki ułożyć kopczyki farszu, przykryć mniejszym krążkiem i zlepić, smarując cienko białkiem. Paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem, ułożyć na natłuszczonej blasze. Wstawić do nagrzanego do temp. 200 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez 25 minut. Podawać gorące.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Ciasto jogurtowe z borówkami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką