Nadziewane kotlety cielęce

autor: , kategoria: z cielęciny , dodano: 2010-07-30
  • Nadziewane kotlety cielęce

Składniki:

Przygotowanie:

1. Długie kości kotletów oczyścić, w kotletach naciąć kieszeń, natrzeć je od wewnątrz i z zewnątsz solą i pieprzem.
2. Kromki bułki bez skóry pokroić w drobną kostkę, usmażyć na zloto na margarynie.
3. Drobno posiekaną szalotkę zeszklić na pozostałej margarynie.
4. Wątrbókę i poldwicę pokroić osobno w małą kostkę. Wątróbkę zmiksować razem z porto i śmietaną, dodać resztę składników nadzienia, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać.
5. Do każdego kotleta włożyć łyżkę farszu, zaszyć. Kotlety obtoczyć w mące. Smażyć z obydwu stron na oleju [ok.5 min] i wstawić na ok. 15 min do nagrzanego do 200-250 stopni Celsjusza piekarnika. Raz odwrócić. Kotlety wyjąć i zostawić w cieple.
6. Tłuszcz pozostały po smażeniu kotletów spłukać niewielką iloścoą wody do małego garnka, dodać maderę, pozostawić na małym ogniu. Zagęścić sos dodawaną porcjami schłodzoną margaryną.
7. Zdjąć nici z kotletów, położyć je na półmisku, polać sosem. Podawać z puree z ziemniaków i białym wytrawnym winem . ;]

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem