Polędwica wołowa w cieście

autor: , kategoria: z wołowiny , dodano: 2010-07-30
  • Polędwica wołowa w cieście

Składniki:

Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody z 1 łyżką cukru. Odstawić na 15 minut. Do miski wsypać mąkę, resztę cukru i sól. Dodać rozpuszczone drożdże, wbić 4 jajka i szybko zagnieść ciasto. Dodać następne 4 jajka, wyrobić ciasto na jednolitą masę. Podzielić na trzy równe części. Pierwszą połączyć z margaryną i wyrobić. Dodać drugą część i znów wyrobić. Po dodaniu trzeciej części i wyrobieniu odstawić najpierw na 2 godziny w ciepłe, a potem na 4 godziny w chłodne miejsce.
2. Polędwicę opłukać, osuszyć, usunąć błonę i tłuszcz. Na patelni rozgrzać margarynę z oliwą. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 10 minut w temp. 200 stopni C. Po wyjęciu posolić, oprószyć pieprzem i odstawić do ostygnięcia.
3. Na 1 godzinę przed podaniem rozwałkować ciasto na prostokąt dłuższy niż polędwica o 15 cm. Dwa jajka roztrzepać w kubku. Połową posmarować ciasto, ułożyć na nim ostudzoną polędwicę, brzegi połączyć, tak aby całe mięso było dokładnie oblepione. Na wierzchu ostrym nożem naciąć kratkę, posmarować resztą jajka i piec w piekarniku przez 30 minut w temp. 220 stopni C.
4. Podawać na gorąco. Oddzielnie podać w sosjerce sos maderowy.

Czas przygotowania i pieczenia razem: 9 godz. 30 min.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 7

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe