Szare kluski

autor: , kategoria: kluski , dodano: 2010-07-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szare kluski
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szare kluski
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szare kluski
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szare kluski

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć. Masę włożyć na kilka minut na gęste sitko lub ścierkę aby woda odciekła.

Do masy ziemniaczanej dodać jajko mąkę i trochę soli, wszystko wymieszać. Masa powinna być dość gęsta ale nadal płynna.

Ciasto nabierać łyżką i wrzucać do wrzącej osolonej wody (najlepiej pomagać sobie w zdejmowaniu ciasta z łyżki drugą łyżką). Po wypłynięciu gotować około trzech minut. Jeżeli zauważymy że kluski tworzą sporo farfocli to znak że ciasto jest zbyt rzadkie i należy dodać jeszcze odrobinę mąki.

Kluski bardzo dobrze smakują polane skwarkami z wędzonego boczku i podane z gotowaną kiszoną kapustą, ale można je podawać również z innymi potrawami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe