Kurczak z warzywami - chińszyzna

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia chińska / wietnamska , dodano: 2010-07-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak z warzywami - chińszyzna
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak z warzywami - chińszyzna

Składniki:

Przygotowanie:

1. Kurczaka pokroić na małe kawałki, posypać kurkumą, podsmażyć, dodając w miarę smażenia zmiażdżony czosnek i 1 łyżkę sosu sojowego.
2. Zamrożone warzywa wyłożyć na kurczaka, wlać syrop z puszki ananasa, zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut.
3. Ananasa pokroić na małe kawałki i dodać do warzyw z kurczakiem. Wszystko zmieszać i gotować na średnim ogniu aż większość sosu odparuje (nie przykrywać).
4. Kiedy sos w części odparuje przyprawić pozostałym sosem sojowym, imbirem, kminkiem, cynamonem, pieprzem cayenne (po ok. 1/4 łyżeczki). Gotować jeszcze ok. 1-2 minuty.
5. Ściągnąć z ognia, łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozbełtać z odrobiną odlanego sosu (lub wody), wlać do kurczaka i zamieszać. Zagotować, zgasić i zmieszać z sosem chili.

Można dodać również trochę krewetek. Najlepiej smakuje moim zdaniem z makaronem chow mein, u mnie dzisiaj z ryżem jaśminowym.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe