Gruszki w czerwonym winie

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2009-12-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gruszki w czerwonym winie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gruszki w czerwonym winie

Składniki:

  • wino czerwone wytrawne [700 ml]
  • gruszki [6 szt.]
  • cynamon
  • cukier [2 szklanki]
  • cytryna [1 szt.]
  • mięta [2 szt.] (gałązki)

Przygotowanie:

Do garnka wlać wino z cukrem, cynamonem i skórką z pomarańczy oraz cytryny. Gruszki obrać, wyjąć gniazda nasienne (starając się nie przepołowić gruszek). Gotować gruszki na wolnym ogniu, aż zmiękną, wyjąć, a sos gotować do zgęstnienia.
Gruszki polać gorącym sosem i udekorować gałązkami mięty oraz kandyzowanymi skórkami pomarańczy i cytryny.

    Śr. ocena: 3.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: pascha wielkanocna

Komentarze

  • zlosliwiec, 2009-12-10 07:35:20
    zlosliwiec
    1
    Wg mnie sos z czerwonego wina nie smakuje dobrze, nawet "przyprawiony" sokiem z gruszek. Owszem, to może być kwestia gustu, ale ja wino to tylko do potrawki z królika dodaję. Tam pasuje, i tylko białe.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką
  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)