Kluski śląskie

autor: , kategoria: kluski, kuchnia polska , dodano: 2010-08-01
  • Kluski śląskie

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy ziemniaki przez przeciskarkę wstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Kiedy ziemniaki sa zimne wbijamy jajka i lekko posolimy ok 1 łyzeczki. Uklepujemy ziemniaki aby były jednolicie ułozone w garnku, dzielimy na 4 porcje wybieramy 1 i wsypujemy w wolne miejsce mąke az do poziomu ziemniaków. Dokładnie mieszamy do mometu kiedy ciasto odkleji sie od reki, (mozna dodac 2 łyzeczki masła wtedy kluski sa lepsze). Jeśli ciasto będzie sie nam rozpadac mozemy dodac troche mleka. Kulamy kuski lub kopytka. Wrzucamy do gotującej sie osolonej z dodatkiem ok 1 łyzeczki oleju wody i deliatnie mieszamy, gotujemy az kluski wypłyną na powierzchnie wody. Pyszne z roladami i modrą kapustą :D

    Śr. ocena: 3.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • ewelline, 2010-08-02 14:17:54
    ewelline
    0
    ja bardzo lobię takie kluski twój przepis to na wielka familie
  • anemeon, 2010-08-02 17:13:43
    anemeon
    2
    ale duuużo ziemniaków ja robię tak samo, tylko odpowiednio mniej - są pyszne!
  • lentilka, 2011-04-18 17:57:48
    lentilka
    1
    Do klusek śląskich używa się mąki ziemniaczanej - to po pierwsze!
    Po drugi - JAJKO W KLUSKACH ŚLĄSKICH? Pierwsze słyszę, a pochodzę ze Śląska i kluski u nas w domu goszczą na stole średnio raz na tydzień.

    To jest przepis na kopytka a nie na kluski śląskie!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe