Muffinki podwójnie czekoladowe

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2010-08-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki podwójnie czekoladowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki podwójnie czekoladowe

Składniki:

Przygotowanie:

W misce mieszamy składniki suche tj. mąkę, kakao, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier.

Dodajemy następnie mleko i masło i mieszamy ale niezbyt dokładnie.

Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki i wsypujemy do masy i znowu mieszamy.

Wypełniamy foremki lub papilotki do 2/3 wysokości i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

To jedne z prostszych a zarazem smaczniejszych muffinek jakie piekłam. Należy pamiętać że nie wyrastają jakoś szczególnie mocno.
Są słodkie i naprawdę mocno czekoladowe.

Idealne dla dzieci;)

Smacznego:)

    Śr. ocena: 4.94 / recenzji: 17 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • soffera, 2010-08-03 17:51:51
    soffera
    4
    Kocham muffinki, zwlaszcza czekoladowe..
    Polecam włożyc do środka muffinki po łyżeczce powideł (drzemu) np. śliwkowych i upiec.
  • kasiunia920, 2010-08-04 00:28:32
    kasiunia920
    mmmmm napewno spróbuje !
    Komentarz
  • anemeon, 2010-08-04 15:37:02
    anemeon
    1
    ślina cieknie! a że ze względu na niemożność gryzienia czekolady w tabliczce, mam niedobór tego smaku, więc dzisiaj robię! Daję pięć w ciemno.
  • ignorantka007, 2010-08-20 13:20:39
    ignorantka007
    2
    Robiłam i zrobię ponownie. Muffinki wychodzą pyszne! Słodziutkie, rozpuszczona czekolada daje niesamowity smak. Przepis prosty, szybki.
  • aleksaa, 2010-08-27 23:38:08
    aleksaa
    2
    zgadzam się z soffera, powidła śliwkowe by tu super pasowały muffinki jadłam kiedyś u koleżanki i m.in. to one zachęciły mnie do zakupu foremek są smaczne ale niestety kalooryczne
  • przytulanka87, 2010-08-28 16:33:37
    przytulanka87
    2
    Mufinki są przepyszne!!!!!

    Robię je już któryś raz z kolei i zawsze znikają ze stołu szybciej niż sie na nim pojawiły

    Rewelacyjny przepis!!!!!
    Bardzo prosty w wykonaniu
  • tycha24, 2010-08-31 10:32:21
    tycha24
    0
    Bardzo fajny przepis, wychodzą pyszne, pomimo braku jajek!
  • kataszynka, 2010-08-31 21:13:47
    kataszynka
    dziewczyny, a jak rozumieć stwierdzenie:"wymieszać niezbyt dokładnie"??
    Komentarz
  • Nowa_Nadzieja, 2010-09-02 22:28:57
    Nowa_Nadzieja
    1
    cudowne! tylko mi z foremki wypłynęły,ale i tak rozpływały się w ustach na pewno stale zagoszczą w moim życiu
  • aleksaa, 2010-09-02 23:03:13
    aleksaa
    kataszynka: tzn że nie musi być gładka masa, wystarczy by się składniki jako tako połączyły
    Komentarz
  • Pluppy, 2010-09-05 16:46:27
    Pluppy
    1
    pychota a jeszcze jak dodałam czekoladę z orzechami... mmm ^^
    tylko czy Wam też wyszła taka dość gęsta masa?
    naprawdę przepyszne
    tylko dość mało wyrosły, ale może to specjalnie? :P
  • wiewioora1, 2010-09-13 15:33:43
    wiewioora1
    łał wyglądają przepysznie!!!
    muszę spróbować takie zrobić
    Komentarz
  • betirose, 2010-09-15 16:54:01
    betirose
    szukałam właśnie takiego prostego przepisu na Muffinki, bo kiepsko mi idzie w kuchni, spróbuję na pewno tego
    Komentarz
  • mooonik, 2010-09-15 20:57:59
    mooonik
    1
    Wybrałam je na mój debiut muffinkowy i wyszły super! Dałam białą czekoladę. Następnym razem dorzucę troszkę powideł, bo są dość słodkie.
    Chyba prostszego przepisu to jeszcze nie widziałam, robi się je błyskawicznie a efekt mmmmmm palce lizać
  • agnieszka_ask, 2010-09-17 20:10:02
    agnieszka_ask
    0
    Smaczne i szybkie. Masa faktycznie wyszła gęsta, ale nie było żadnych przykrych niespodzianek po wyjęciu z piekarnika Na pewno upiekę je jeszcze wiele razy. Następnym razem wypróbuje białą czekoladę, a później jeszcze wrzucę marmoladę
  • m_ilka17, 2010-09-20 14:32:55
    m_ilka17
    2
    Pyszne, wilgotne, pachnące i mocno czekoladowe. Po prostu idealne. Będę robić częściej i pokombinuję z dodatkami, bo teraz dałam zwykła mleczną czekoladę.
  • sierotkaa, 2010-10-14 14:42:46
    sierotkaa
    a ja mam pytanko trochę techniczne. Czy mufinki trzeba piec w metalowych formach? czy wystarczą tylko papierowe?
    Komentarz
  • Osiak, 2010-10-14 20:50:06
    Osiak
    Papierowe wystarczą, ale jest ryzyko że się rozleją i potworzą się naleśniki:P Polecam wsadzać do podwójnych papilotek, ryzyko jest wtedy mniejsze
    Komentarz
  • sierotkaa, 2010-10-22 22:00:02
    sierotkaa
    2
    Skusiłam się... kupiłam papilotki i dziś upiekłam, są przepyszne
  • arcelina, 2010-11-06 16:29:21
    arcelina
    1
    Są naprawde świetne. Próbuję różnych innych czekoladowych ale ciągle do nich wracam i stwierdzam, że jednak są najlepsze! Ja je piekę w silikonowej formie, smakują mi bardziej niż te w papilotkach..
  • macc2000, 2012-03-14 13:52:23
    macc2000
    Muszę tego spróbować.
    Komentarz
  • La Monica, 2012-05-09 10:18:19
    La Monica
    1
    Muffiny są bardzo smaczne, puszyste w środku i mocno czekoladowe Będą wracać na stół.
  • Trinette, 2012-06-30 21:54:47
    Trinette
    Mi opadły... Wszystkie ;( Wam też? Jak do tego nie dopuścić? Muszę zrobić kolejną partię, bo potrzebuje na nich rysunki zrobić.
    Komentarz
  • Tenebre21, 2012-08-15 09:47:13
    Tenebre21
    Mam bardzo podobny przepis do tego Tylko ja dodaję więcej czekolady i jeszcze posypuje czekoladą babeczki przez co góra babeczek jes troszkę chrupiaca mniam
    Komentarz
  • Vanessa io, 2013-01-05 13:42:48
    Vanessa io
    0
    Świetny przepis dodaję żurawinę suszoną albo skórkę pomarańczową. Pięknie pachną, puszyste ciasto, kawałki roztopionej czekolady....mniam. Szybko, prosto, cztery razy zamieszać łyżką i już
  • Nutelka87, 2013-05-13 19:04:20
    Nutelka87
    Chcę się za to zabrać, bo muffiki z pudełka mnie już nie satysfakcjonują W związku z tym mam takie pytanka: ile z tego przepisu wychodzi babeczek i czy któraś z was piekłą w piekarniku gazowym? Mój niestety jest stary jak świat i nie trzyma temperatury, tylko kiedy jest włączony to ona ciągle rośnie i niestety łatwo przypalić zawartość
    Macie może na to jakiś sposób? Bo zawsze mam spalony spód (czego bym nie piekła), a wierzch i spód tak niekoniecznie chcą się piec (ostatnio babka cytrynowa mi się "ugotowała" na węglowym spodzie).

    A te muffinki muszę upiec, bo na chandrę i całą noc zakuwania nie ma nic lepszego
    Komentarz
  • Malinkaa, 2013-06-09 13:20:50
    Malinkaa
    0
    naprawdę bardzo proste i pyszne! wyszły super! Ja dodałam do części budyń waniliowy do środka przed pieczeniem i świetnie pasuje
  • novellana, 2015-01-29 17:46:09
    novellana
    0
    Te muffinki robiłam już parę razy, zawsze wychodziły. Szybko się je robi, szybko piecze. Lepiej robić je w np. silikonowej formie, bo w papilotkach trochę się rozlewają.
    Dziś mój syn, który jest leniuchem pierwszy raz w życiu piecze ciasto - te muffinki. Znaczy to, że ciasto jest ekstra. On wie co jest dobre! Już czuję zapach pieczenia....

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe