Kurczak po tajsku z mleczkiem kokosowym

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia japońska / tajska , dodano: 2010-08-02
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Kurczak po tajsku z mleczkiem kokosowym
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Kurczak po tajsku z mleczkiem kokosowym
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kurczak po tajsku z mleczkiem kokosowym
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kurczak po tajsku z mleczkiem kokosowym

Składniki:

Przygotowanie:

Smaczne, lekkie i niezwykle aromatyczne danie o dość zaskakującym smaku. Ostrość pasty curry przełamana delikatnym mleczkiem kokosowym. Naprawdę polecam :)

Z jajka, cukru, soli, alkoholu i mąki kukurydzianej przygotować marynatę. Zalać nią piersi z kurczaka (większe przekroić wzdłuż na pół) i odstawić na min. 30 minut.
Marchewki i cukinię pokroić w plastry, paprykę w paseczki, cebulę w piórka a fasolkę oczyścić. Na rozgrzaną patelnię wrzucać po kolei: fasolkę, marchewkę, cebulkę, paprykę i cukinię (kolejność nie jest przypadkowa - fasolka potrzebuje najwięcej czasu smażenia a cukinia najmniej :)). Smażyć razem ok. 3 minut, dodać pastę curry, mleczko kokosowe i dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Pod koniec odrobinę posolić.
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Kurczaka wyjąc z marynaty i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Podawać razem na gorąco.

Chrupiącego kurczaka można zastąpić bardziej tradycyjnym - pokrojonym w kostkę i podsmażonym.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • brzydula_81, 2010-08-02 17:20:27
    brzydula_81
    1
    fajny przepis! kurczak w towarzystwie moich ulubionych warzyw- prosty ale i bardzo smaczny dodaje do ulubionych.
  • ewelline, 2010-08-02 18:31:13
    ewelline
    ładnie to wygląda dodałam do ulubionych , jak będę miała wszystkie składniki to zrobię
    Komentarz
  • muron, 2010-08-02 20:06:58
    muron
    uwielbiam kuchnie tajską Brakuje mi tylko kolendry-dają ją do wszystkiego. Wygląda super. Spróbuję
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-09-02 12:58:10
    aleksaa
    rozumiem że pasta z zielonego curry jest niezbędna? :P
    Komentarz
  • hayley01, 2010-09-02 13:59:07
    hayley01
    Może być również czerwona ale jest niezastąpiona
    To głównie pasta i mleczko nadają potrawie charakterystyczny smak.
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-09-30 22:01:29
    aleksaa
    -1
    Zrobiłam, mięsko wyszło super natomiast warzywa strasznie mdłe. Wg przepisu miało być aromatycznie, pomieszana ostrość curry z delikatnym mleczkiem, no cóż - nie było. Użyłam pasty zielonej, dałam jej więcej niż w przepisie i wciąż byla niewyczuwalna. Ratowałam sos zwykłą przyprawą curry, sola i pieprzem. Myślę, że warzywa powinny się chwilę dłużej podgotować.

    Ryżu i warzyw wyszło jak dla 4 osob, natomiast mięsa jak dla 2 (miałam 2 piersi)...

    Polecam poeksperymentować z tym przepisem bo jest dobrze opisany, jednak samo mleczko i pasta curry nie dają tego czego się można spodziewać.
  • hayley01, 2010-10-31 19:17:07
    hayley01
    No cóż...mleczko kokosowe samo w sobie jest mdłe to jego wada lub zaleta - zależy co kto lubi. Nie wiem jakiej pasty użyłaś ale 3 łyżeczki dają spory "ogień", u mnie dzieci często kręcą nosem, że za ostre
    Sól, oczywiście jak najbardziej wskazana, ale inne przyprawy czy polepszacze według mnie zbędne. To danie po prostu takie ma być i albo smakuje albo nie
    Komentarz
  • Irisfeal, 2013-04-08 20:02:20
    Irisfeal
    Potrawa jes kapitalna. Ja robiłam akurat bez mięsa, same warzywa. Cudo! Mleczko kokosowe daje lekko słodkawy, łagodny aksamitny sos a curry wyczuwalną ostrość trawy cytrynowej Nawet moja mama która nie lubi curry zajadała się ze smakiem. Robiłam już wiele razy
    Raz kiedy nie miałam mleczka kokosowego dodałam zamaist neigo śmietankę kremówkę -sos był jeszcze bardziej łagodny i slodki. Pycha
    Komentarz
  • Irisfeal, 2013-04-08 20:03:03
    Irisfeal
    0
    Zapomniałam dodać gwiazdek. Zasłużone 5 i za przepis, za zdjęcia i za smak

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe