Ciasto do topienia owoców

autor: , kategoria: ciasta ucierane, kuchnia polska , dodano: 2010-08-02
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto do topienia owoców
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto do topienia owoców
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto do topienia owoców
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto do topienia owoców

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto idealne do owoców sezonowych (truskawki, śliwki, jagody, wiśnie, jabłka) ale także do tych z puszki (brzoskwinie, morele, mieszanka owocowa).
Ja właśnie połączyłam brzoskwinie z puszki z borówką amerykańską z ogródka :D Ciasto przygotowałam z połowy składników bo nie wiedziałam czy "nie wyjdzie" z tej małej blaszki. Jest pyszne. Polecam!

Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę, następnie nadal ubijając wsypujemy cukier i na końcu żółtka. Powinna powstać gładka masa koloru ecru :)
Od tego momentu odstawiamy mikser na bok, bierzemy do ręki wielką łyżkę i wsypujemy: przesianą mąkę, paczkę cukru waniliowego, łyżeczkę proszku do pieczenia i 4 łyżki oleju. Wszystko intensywnie mieszamy aż powstanie gładka masa.
Foremkę wykładamy papierem, wylewamy ciasto, po wierzchu sypiemy owoce.
Pieczemy w temp. 200 C przez 20-30 minut (zależy od piekarnika, trzeba sprawdzać szpilką). Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

    Śr. ocena: 4.85 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • puchatkowa, 2010-08-05 14:38:56
    puchatkowa
    1
    Wygląda smakowicie i właśnie czegoś takiego potrzebowałam, żeby upiec ciasto z owocami sezonowymi a konkretnie z wiśniami
  • Patucha, 2010-08-06 10:07:49
    Patucha
    5
    Wypróbowałam - utopiłam borówki i wiśnie , wygląda super, pachnie cudnie, a smakuje niebiańsko
  • 19szpaczyca91, 2010-08-06 12:11:32
    19szpaczyca91
    0
    na pewno super smakuje i na pewno je zrobie zwlaszcza ze jest proste
  • mitasa, 2010-08-10 10:10:31
    mitasa
    2
    nie potrafię piec - a to ciasto wyglądało na proste do zrobienia. i rzeczywiście bardzo prosto się je robi. w dodatku pyszne (dodałam borówki i brzoskwinie). z tym, że u mnie w domu trochę marudzili, że za słodkie, więc w przyszłości pewnie dodam mniej cukru. piekłam tak jak tutaj napisano - w 200 C, ale nawet po 30 min ciasto było nadal surowe w środku. to chyba zależy od piekarnika - jak dla mnie to ciasto lepiej piec w 180 C przez 40 min.
  • Susanna, 2010-08-13 08:13:57
    Susanna
    Mitasa ja mam nowy piekarnik i naprawdę u mnie to ciacho mogłoby się piec 25 minut w temp. 200 C. Ale jak słusznie zauważyłaś - wiele zależy od piekarnika
    Przede wszystkim jestem szczęśliwa ze ciacho wyszło. Niebawem zamieszczę przepis na równie proste i smaczne ciasto cytrynowe

    PS. Nie wiem kto wstawia minusowe noty za recenzje wrrrr....
    Komentarz
  • Parvati, 2010-08-13 08:53:04
    Parvati
    Minusowe noty na pewno są wstawiane, bo osoby nie komentują potrawy PO SPRÓBOWANIU, więc recenzja jest nic nie warta
    (żeby nie było ja Ci tu nic nie zaminusowałam! )
    Ciacho spróbuję zrobić, leci do ulubionych
    Dobrze rozumiem - zrobiłaś ciacho z połowy tego co tu wymienione tak?
    Komentarz
  • marronelle, 2010-08-18 08:13:39
    marronelle
    2
    Ciasto smaczne i proste, idealne do letniego podwieczorku.
    Warto część owoców obsypać mąką by nie opadły wszystkie na spód ciasta.
  • iwka2002, 2010-08-25 16:15:48
    iwka2002
    2
    utopiłam i ja...malinki.Pycha, piekłam w 200 st. z termoobiegiem 30 minut- tak więc z tym czasem to trzeba mieć oko i ucho na pulsie

    Susanna trochę szkoda,że topiłaś owoce z puszki w środku lata...
  • Susanna, 2010-08-25 17:10:36
    Susanna
    Iwka nie miałam pod ręką innych. Czekam na gruszki "siwuchy" z naszego ogrodu ale póki co są twarde jak kamień O teraz są śliwki - wtedy nie było. I przepraszam bardzo ale borówka amerykańska jest owocem sezonowym i została własnoręcznie zerwana przeze mnie
    Komentarz
  • Katherin e, 2010-08-25 18:22:46
    Katherin e
    -2
    jak dla mnie ekstra
  • klada, 2011-04-23 10:09:45
    klada
    Jeżeli chcę dac mrożone jagody, to powinnam je wcześniej rozmrozic? Jak myślicie?
    Komentarz
  • agnieszka_ask, 2013-01-29 18:27:02
    agnieszka_ask
    0
    W końcu przepis, na który czekałam. Łatwy, szybki i przepyszny.
    Właśnie jem drugi kawałek i chyba zaraz sięgnę po trzeci
    Ciasto zrobiłam z połowy porcji, bo miałam tylko dwa jajka w lodówce i 30 min pieczenie było wystarczające. Faktycznie wyszło dość słodkie, więc następnym razem dam mniej cukru.
    Rewelacyjny przepis!!!
  • emanko, 2013-05-24 13:44:27
    emanko
    0
    Ciasto świetne - szybkie do zrobienia, i szybkie do zjedzenia, czyli takie jakie ja lubię. Jednakże ja musiałam je trochę dłużej - z 10-20 min - trzymać w piekarniku, i dałam trochę mniej cukru bo dla mnie jest za słodkie - ale miałam słodkie jabłka więc może to dlatego. Ale generalnie ciasto świetne
  • Kotkapusia, 2013-08-18 12:55:51
    Kotkapusia
    Pani Susanno ! Podane ilości składników to na jaką foremkę ? A połowa z tego na jaką. Pozdrawiam U.D
    Komentarz
  • Bel e Muir, 2016-05-28 18:25:23
    Bel e Muir
    0
    Właśnie wyjęłam ciasto z piekarnika - pięknie wygląda, jest puszyste i super smakuje. Ja zrobiłam wersję z truskawkami, jako że już się rozpoczął sezon

    Jedyne co to kompletnie pominęłam to dzielenie jajek na białka i żółtka, od razu zmiksowałam całe jaja z cukrem. Robi się krócej, a ciasto nic na tym nie straciło.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem