Śląski rosół

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2010-08-04
  • Śląski rosół

Składniki:

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy obraną ze skóry porcje rosołową oraz plaser wołowiny ok 2 cm grubości, zalewamy wodą dodajemy umytą i obrana marchew, pietruszkę, seler oraz liść poru. Przyprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem tartym i w kulkach, czosek (ja daje 3 lub 4 rogniecione reka zabki ponieważ u mnie w domu bardzo lubia czonek mozna dac mniej) solą, wegetą lub ziarenkami smaku, maguje do smaku i gotuje przez ok 2 godziny.

W osobnym garnku gotuje watrobke, żołądki oraz serduszka dodaje w połowie gotowania. Jeśli marchew jest miękka kosztuje zupe doprawiam do smaku:)

Zupe albo padajemy zaczepaną jajkiem (białka przelewamy przez widelec przy gotującej sie zupie potrzasając nim) lub z makaronem babuni :D smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Pepus, 2010-08-15 12:23:48
    Pepus
    Ja dodaję jeszcze liść selera i cebulę, a wątróbkę z żołądkiem i sercem gotuje razem - w rosole. Nie dodaję, żadnych ziarenek smaku czy innych.
    3 duże marchewki i jedna pietruszka
    Brak u Ciebie ilości więc nie oceniam.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe