Śląski rosół

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2010-08-04
  • Śląski rosół

Składniki:

  • wołowina [1 plaster] (ok 2 cm grubości)
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • czosnek
  • marchew
  • seler
  • pietruszka
  • por
  • wątróbka
  • kurze żołądki
  • mięso (1 sztuka porcji rosołowej)
  • przyprawa warzywna (wegeta)

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy obraną ze skóry porcje rosołową oraz plaser wołowiny ok 2 cm grubości, zalewamy wodą dodajemy umytą i obrana marchew, pietruszkę, seler oraz liść poru. Przyprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem tartym i w kulkach, czosek (ja daje 3 lub 4 rogniecione reka zabki ponieważ u mnie w domu bardzo lubia czonek mozna dac mniej) solą, wegetą lub ziarenkami smaku, maguje do smaku i gotuje przez ok 2 godziny.

W osobnym garnku gotuje watrobke, żołądki oraz serduszka dodaje w połowie gotowania. Jeśli marchew jest miękka kosztuje zupe doprawiam do smaku:)

Zupe albo padajemy zaczepaną jajkiem (białka przelewamy przez widelec przy gotującej sie zupie potrzasając nim) lub z makaronem babuni :D smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: wegetariańskie leczo z cukinii

Komentarze

  • Pepus, 2010-08-15 12:23:48
    Pepus
    Ja dodaję jeszcze liść selera i cebulę, a wątróbkę z żołądkiem i sercem gotuje razem - w rosole. Nie dodaję, żadnych ziarenek smaku czy innych.
    3 duże marchewki i jedna pietruszka
    Brak u Ciebie ilości więc nie oceniam.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką